Ezzel szemben a gyógyszerárusító honlapok mennyisége óriási, s több tízezerre becsülhető azoknak a jogtalanul forgalmazóknak a száma, melyek vény nélkül árulnak receptköteles gyógyszereket, vagy kétes eredetű – akár hamis – termékeket kínálnak a betegeknek. Mivel a vásárlók számára nehézséget okoz a biztonságos és a veszélyes források megkülönböztetése, szükségessé vált Európában az egységes azonosító kialakítása.
A szakértők azt tanácsolják, hogy minden egyes internetes vásárlás esetén keressük fel a patika honlapján a nemzeti szabályozó hatóság honlapjára irányító logót vagy linket. Kattintsunk rá, ellenőrizzük, hogy az általunk kiválasztott online gyógyszertár szerepel-e a hatóság honlapjának listáján.

Csak abban az esetben tekinthető biztonságosnak egy online patika, ha az internetes gyógyszertár és a hatóság is kölcsönösen egymásra hivatkozik. A hazai fogyasztókat segíti a www. hamisgyogyszer.hu weboldal is.

A Semmelweis Egyetem Gyógyszerügyi Szervezési Intézetének felméréséből kiderül: a vásárlók 60 százaléka nem kért felvilágosítást orvosától vagy patikusától a szer használata előtt, s 40 százaléknál is többen érezték úgy, hogy kellően tájékozottak.

Vajon milyen rizikóval járhatnak a hirdetésekben sokszor látott, vény nélkül kapható pirulák?

  • A nem szteroid fájdalomcsillapítók mellékhatásként emelhetik a vérnyomást, illetve gyomorpanaszokat okozhatnak.
  • A paracetamoltartalmú pirulák nagy dózisban mérgező hatást gyakorolhatnak, árthatnak a májnak.
  • A kalciumot, magnéziumot, vasat tartalmazó táplálékkiegészítők, illetve a gyomorsavlekötők gátolhatják más gyógyszerek – például az antibiotikumok – felszívódását.
  • Az orbáncfűtartalmú készítmények szedésekor a máj gyorsabban bonthatja le a gyógyszereket, így pl. a nyugtatók, altatók hatása gyengülhet. Hasonlóan csökkenti egyes pirulák hatását az alkoholfogyasztás is.
  • Sokan arra sem ügyelnek, hogy ne kapkodjanak be egyszerre több, hasonló hatóanyagú szert – például láz- vagy fájdalomcsillapítót, forró italport –, pedig ezek hatása összeadódik.
  • Az időseknek különösen vigyázniuk kell, ugyanis egyes vény nélkül is beszerezhető altatók, inkontinencia vagy allergia elleni készítmények – ha huzamosan, évekig szedik azokat – a legújabb amerikai kutatások szerint növelik az elbutulás (demencia) kockázatát.