A technológiát a miskolci székhelyű Vasbeta Kft. fejlesztette ki orosz közreműködéssel, valamint az ELTE Matematikai Intézetének szakmai együttműködésével. Az idén záruló projekthez a fejlesztők több mint félmilliárd forintos támogatást nyertek a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOV) keretében.

Czepek Gábor, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közigazgatási államtitkára a bemutatón hangsúlyozta: a kormány politikájában kiemelt szerepet kap a fogyasztóvédelem, elő kívánják elősegíteni, hogy a fogyasztók egészségét és testi épségét is veszélyeztető, hamis termékek kiszoruljanak a piacról, ami hozzájárul a gazdaság fehérítéséhez is. Bár a legfontosabb az elégedett fogyasztó, a bizalom erősödése nem csak a vásárlók érdekeit szolgálja, hanem komoly gazdasági tényező – tette hozzá.

Az államtitkár kitért arra, hogy a fogyasztóvédelmet gyakran hatósági ügyként kezelik, pedig a célok elérésében gyakran egy technikai innováció segít. A termékek eredetének könnyebb és biztonságosabb azonosíthatósága csökkenti a fogyasztók kiszolgáltatottságát, védi az eredeti terméket gyártó vállalkozások érdekeit és segíti a kereskedelem kifehérítését – mondta Czepek Gábor.

Ribárszky Tamás, a rendszer egyik magyar feltalálója szerint a SMark címkék hitelességet és eredetiségigazolást biztosítanak a termékeknek. A biztonsági címkével egyszerűen beazonosítható bármilyen termék, például gyógyszer, divatáru, alkatrész, motorolaj, élelmiszer, műszaki cikk vagy hivatalos papír-alapú dokumentum. A terméket egy roncsolás-mentesen nem eltávolítható fémezett fóliacsíkkal látják el, amelynek újbóli létrehozása kivitelezhetetlen. A fóliacsík mellett feltüntetik a termék kétdimenziós, úgynevezett QR-kódját is, ami az árucikk azonosítására, jellemzőinek tárolására szolgál. Az egyedi termékmegjelölő és a termékazonosító informatikai összekapcsolásával létrejön az SMark biztonsági címke, amelyet okostelefonnal leolvashatnak a vevők is, így el tudják végezni a termékhitelesítést.

Ribárszky Tamás elmondta azt is: már elkezdődött a technológia továbbfejlesztése a Szegedi Tudományegyetemmel együttműködve.