A hazai kenőolajpiacra évente 45-50 ezer tonna terméket hoznak be az importőrök, ebből mintegy 15-20 tonna hamis, illetve adózatlan – hangzott el az Autós Nagykolaíció (ANK) kenőolaj-tagozatának alakuló ülésén. Ez egyfelől jelentős kiesést jelent a költségvetésnek, hiszen a jövedéki és a forgalmi adó együtt a kiskereskedelmi ár közel 40 százalékát teszi ki. Másfelől a hamisított kenőolaj komoly kárt okozhat a járművekben.

A motorolaj számos csatornán érkezik a piacra. Az olajcserét többnyire szervizekben végzik, ilyenkor a járművekbe az általuk forgalmazott olaj kerül. De szervizből is sokféle van, a sarki garázstól a szakműhelyeken át a márkaszervizig. Az ügyfél azokban a műhelyekben bízhat meg leginkább, amely számlát ad, illetve saját belső nyilvántartási rendszerrel dolgozik.

Ezekben visszakereshető, hogy mely jármű mely munkafázisát melyik szerelő végezte. Knezsik István, az ANK elnöke a márkaszervizekkel kapcsolatban elmondta: mivel azok a gyáraktól kapják a szerelési anyagokat és a szaktudást, kicsi az esélye annak, hogy hibáznak vagy trükköznének. Motorolaj közvetlenül a kiskereskedelemből is beszerezhető, emellett hatalmas kínálatot találni az online áruházakban is. Különösen az utóbbi forrás esetében történhet meg könnyen, hogy hamisított vagy szürkeimportból származó árut vásárolunk. A legális forgalmazók éppen ezért fogadnának örömmel olyan törvényi szabályozást, amely csak szorosan ellenőrzött csatornákon tenné lehetővé a motorolaj forgalmazását – mondta lapunk kérdésére Sutyinszky Tamás, a Mobil olajok forgalmazását végző Lubexpert Hungaria ügyvezetője. A hamisított termékek ellen nehezen hamisítható elemek elhelyezésével küzdenek a kereskedők. Így például a forgalmazók hologramos fóliákat, speciális felületű flakonokat dobtak piacra. A hamisítók azonban gyakran úgy járnak túl az eszükön, hogy a kiürült palackokat visszagyűjtik, és az eredeti csomagolásban teszik a vásárlók elé a hamisított olajat. Éppen ezért – hívták fel a figyelmünket az olajforgalmazók – mindig nagyon alaposan nézzük meg kinyitás előtt a flakon zárókupakját. Ha azt korábban kinyitották, többé már nem lehet ugyanúgy lezárni.