A találkozón a magyar földművelésügyi minisztériumot Nagy István parlamenti államtitkár képviselte, aki részt vett a kiállítás megnyitóján is.

A négy visegrádi ország – Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia -, valamint a négy meghívott ország – Ausztria, Bulgária, Románia, Szlovénia – agrárminisztériumának képviselői egyetértettek abban, hogy rendkívül fontos az egyes országok élelmiszer-felügyeleti szervei közötti szoros együttműködés és a rendszeres információcsere.

“Csak egymás következetes és gyors tájékoztatásával tudjuk megakadályozni a hamisított élelmiszereket piacra jutását. Cseh szempontból ezt kiemelt feladatnak tartom” – hangsúlyozta Marian Jurecka cseh mezőgazdasági miniszter újságíróknak a tanácskozásról.

A V4-es országoknak közösen kell fellépniük az Európai Unióban a tejszektor gondjainak megoldása érdekében, amely éppen most van a napirenden – szögezte le Jurecka.

Örvendetes, hogy a 2013-ban kirobbant lóhúsbotrány óta az Európai Bizottság is kiemelt ügyként kezeli az élelmiszer-hamisítás elleni küzdelmet – mondta felszólalásában Nagy István. Az államtitkár kiemelte, hogy tagállami szinten hatékony fellépést a különböző szakterületeket felügyelő hatóságok együttműködésének szorosabbra fogása eredményezhet. Megerősítette, Magyarország teljes elkötelezettséggel vesz részt az élelmiszer-hamisítás visszaszorítására irányuló közösségi ellenőrzésekben, együttműködésekben.