A feldolgozók mellett a kereskedőknél is mintát vesznek, hogy megállapítsák, melyik méz hamis. Emlékeztetett: vannak kevert mézek is, ezeken feltüntették, hogy az Európai Unión kívülről származó összetevőt tartalmaznak, az az összetevő pedig biztosan kínai méz. Hangsúlyozta: kereskedelmi forgalomban nem érkezett méz Kínából Magyarországra. Mivel a kínai méz összetétele nem ismert, ezért nem lehet tudni, hogy a hamis és kevert mézek károsak-e az egészségre. A hamisítás ellen viszont mindenképpen fel kell lépni.

A fogyasztók számára az a legfontosabb, hogy vásárláskor alaposan nézzék meg a méz jelölését, és lehetőleg ne válasszanak olyan terméket, amely az unión kívülről származó összetevőt is tartalmaz. Így kiszűrhetők a kevert mézek. A csalás ellen a vásárló nem tehet semmit, azonban a hatóság feladata éppen az, hogy az ilyen esetekben fellépjen – tette hozzá Bognár.

Korábban a Magyar Hírlap is írt arról, hogy Budapesten és Brüsszelben is demonstráltak a múlt héten a magyarok és a környező országok méztermelői, mivel laboratóriumi vizsgálatokkal igazolták, hogy az EU-ba érkező import méz legnagyobb része Kínából jön, sok esetben hamis, vagy nagyon gyenge minőségű. A méhészek ezért a szigorúbb termékmegjelölést, valamint az import visszaszorítását akarják elérni.