A NAV pénzügyőrei Vámosszabadi térségében ellenőriztek egy, az Európai Unióban vámkezelt, magyarországi székhelyű gazdálkodóhoz érkező távol-keleti árukat szállító teherautót.

Az EKÁER ellenőrzéskor kiderült, hogy a játékokat beszerző gazdálkodó ÁFA bevallásai nem tartalmaztak sem beszerzést sem értékesítést, illetve több százezer forintos tartozása is van.

A jármű tételes vizsgálatakor a pénzügyőrök azt tapasztalták, hogy 743 darab ismert márka szóvédjegyével ellátott, valamint szerzői jogvédelem alatt álló játékokat szállítanak, feltételezhetően már a karácsonyi árukészletek feltöltéséhez. Az előzetes szakvélemény szerint a játékok hamisítványok.

A NAV az ötmillió forint értékű hamis játékokat lefoglalta és iparjogvédelmi jogok megsértése, illetve versenytárs utánzása miatt büntetőfeljelentést tett, míg szerzői és szerzői jogokhoz kapcsolódó jogok megsértése miatt pedig szabálysértési eljárást folytat.

A teherautó vizsgálata közben a pénzügyőrök észrevették, hogy a gépjárműbe épített, vezetési- és pihenőidőket rögzítő menetíró készülék hitelesítése nem történt meg, ezért a fuvarozót 300 000 forint közigazgatási bírság megfizetésére kötelezték. A gazdálkodó a kiszabott bírságot a helyszínen meg is fizette.