Saját laboratóriumukban készült és külföldről beszerzett hamis gyógyszereket és teljesítménynövelő készítményeket forgalmazott az a nyolcfős banda, amelyet a Valencia tartománybeli Gandiában számolt fel november 17-én a spanyol rendőrség. A bűnszervezet hét bolgár és egy spanyol tagjának elfogásakor mintegy hét mázsa, 130-féle hamis szert tartalmazó raktárkészletet foglaltak le a zsaruk. A nyomozás adatai szerint a gyanúsítottak a bandavezér házában működő profi titkos laboratóriumban állították elő a hamis gyógyszerkészítményeket, anabolikus és szexuális serkentőszereket, növekedési hormonokat. A szerekhez a hatóanyagot főként Bulgáriából szerezték be, futárszolgálattal vagy maguk szállították Spanyolországba. Készítményeiket internetes honlapokon keresztül értékesítették, a megrendelőknek személyesen vitték vagy futárszolgálattal küldték házhoz a hamisított szereket. Saját készítményeiken kívül Kínából, Görögországból és Portugáliából beszerzett hamisítványokat is forgalmaztak.

A gyógyszerhamisítások és titkos laboratóriumok felderítésére szakosodott spanyol rendőri egység idén már ötmillió adag hamis gyógyszert foglalt le, és 51 gyanúsított ellen indított eljárást. Ám ez csak csepp a tengerben, világszerte egyre nagyobb gondokat okoz ez a bűncselekménytípus.

Az Interpol irányításával szervezett Pangea VIII. fedőnevű akcióban idén nyáron 115 ország 236 hatósága összesen 20,7 millió adag hamis gyógyszert foglalt le.

A Nemzetközi Gyógyszerhamisítás-ellenes Intézet (IRACM) elemzése szerint a jövedelmezőség vonzza a nemzetközi bűnbandákat: gyógyszerhamisítással 25-ször nagyobb haszonra tehetnek szert, mint heroinkereskedelemmel, és tízszer akkorára, mint cigarettahamisítással. Az Interpol az elmúlt öt évben 50 ezer, engedély nélkül működő internetes patikát záratott be, többségét az Egyesült Államokban. Adatai szerint a bűnbandák éves bevétele elérheti a 75 milliárd dollárt.
Az illegális gyógyszer-kereskedelem elképesztő károkat okoz.

Egy idei Europol-jelentés szerint az Európai Unióban – ahol a lefoglalt hamis készítmények 66 százaléka Kínából származik – az elmúlt öt évben több százezer munkahely megszűnését eredményezte, csak a szabadalmak bitorlása évente tízmilliárd eurós bevételkieséssel jár. Az Europol fellépésére az EU-ban már több mint 2600 weblapot blokkoltak a hatóságok, a nemzetközi bűnbandák azonban erre is felkészültek, akár már másnap egy új honlapon árulják a hamis készítményeket.

A hamisított gyógyszerek, fogyasztószerek, teljesítmény- és potencianövelő készítmények legnagyobb veszélye, hogy bizonytalan, milyen összetevőkből készültek. Emiatt elvárt hatásuk kétséges, és megjósolhatatlan, milyen következményekkel jár, ha más gyógyszerekkel együtt szedik őket. A lefoglalt készítményekről kiderült: egy részük teljesen hatástalan, egy részük pedig súlyosan károsítja az egészséget. Előfordult olyan fogyasztószer is, amely gyomirtót tartalmazott, és nyolc ember halálát okozta Nagy-Britanniában.