Most egy angol nyelvű blog közölt döbbenetes képriportot egy illegális üzemről, amely „kenőolajat” gyártott és terített ki tudja milyen piacok felé. A Moszkva külterületén működő állomáson, mondhatni nagyüzemi termelés folyt, amely a hatóságok szerint, havi szinten egymilliárd rubel, közel 4 milliárd forintos forgalmat bonyolított.

Shell, Mobil, Elf, Castrol, BP, Elf, Liqui Moly, többnyire prémium olajakat nyomtak a BMW, Volkswagen, Ford, Toyota, Mazda, Nissan, GM márkák autói számára. Az oldal szerint az alapanyagot Fehéroroszországból hozták, majd lényegében felcímkézték.

Csak megjegyzésként, annyit tennénk hozzá, hogy pont az ilyen áru, mint a folyékony mosópor vagy a motorolaj, amelyekről végképp nem lehet megállapítani, hogy miből van valójában, a legkönnyebben hamisítható. Hiszen csak az eredetihez hasonló címkét kell a műanyag palackra ragasztani, valamint a “lötty” kell, hogy kicsit hasonlítson az elvárt termékre, máris eladható. Amit aztán a milliós értékű kocsiba töltünk. Ráadásul, hogy ez az üzem aztán milyen országokba exportált az már nehezebb kérdés.