„A szlovák vámhivatal a maga nemében legjelentősebb fogásáról van szó, pontosabban nemcsak Szlovákia, hanem Csehország tekintetében is” – mondta el Patrícia Macíková, a Szlovák Köztársaság Pénzügyőrségének (FS SR) szóvivője.

hatóság három raktárban és egy eladóhelyen hatalmas mennyiségű árura lelt. A razzia két napig tartott, miközben szúrópróba szerűen ellenőrizték az egyes csomagokat. Az ellenőrző akció során a vám- és pénzügyőrség emberei több ezer autóalkatrészt foglaltak le, amelyek között hamisítványok is akadtak.

„A Pénzügyőrség bűnügyi hivatalának munkatársai több mint félmillió autóalkatrészt szemrevételeztek, miközben több mint 5 ezer alkatrész esetében beigazolódott, hogy hamisítványról van szó” – tette hozzá Patrícia Macíková.

Mindezt maga a védjegy tulajdonosa, s a meg nem nevezett gépkocsi márka szlovákiai képviselője mondta el.

„Az ellenőrző akció végrehajtásának helyszínén a munkában az általunk gyártott márka üzemének szakemberei is részt vettek, illetve jogi képviselőink is megerősítették, hogy hamisítványokról van szó” – erősítette meg Roman Rajtár, a társaság PR menedzsere. „Csak ezen 5 ezer darab esetében meghaladja a kár a 200 ezer eurót, miközben az összkár meghaladja majd a félmillió eurót” – pontosított Macíková.

A raktárhelyiségek tulajdonosa csupán írásos állásfoglalást bocsátott a vám- és pénzügyőrség rendelkezésére, amelyben kifejti, hogy raktáraiban más személyek áruja is el volt helyezve.

„Vállalatunknak nem volt tudomása azon gyanús áruról, amelyek elhelyezésre kerültek raktárainkban. A kialakult helyzetet felülvizsgáljuk és bízunk benne, hogy hamarosan tisztázódik a helyzet. A történteket cégünk nevével összefüggésbe hozó közzétett információk, csorbítják társaságunk sokéves jó hírnevét” – fogalmaz állásfoglalásában az ügyben érintett rimaszombati társaság, amelynek raktárhelyiségeiben a hatóság razziázott.

Amennyiben vizsgálat során bebizonyosodik, hogy védjegybitorlás bűncselekményének elkövetéséről van szó, akkor a tettest akár 8 évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatják.