A tanulmányi látogatás célja volt, hogy minél szélesebb körben betekintést nyújtsunk vendégeink számára a magyar szerzői jogi rendszer működésébe, különösen a szerzői joghoz kapcsolódó jogérvényesítés gyakorlati aspektusaiba.

Ennek érdekében a Szerzői Jogi Főosztály (SzJF) munkatársai a közös jogkezelés hazai gyakorlatába vezették be az albán kollégákat, kitérve a díjszabási eljárások jóváhagyására, valamint a szerzői és szomszédos jogokra vonatkozó közös jogkezelésről és a zeneművek belső piacon történő online felhasználásának több területre kiterjedő hatályú engedélyezéséről szóló 2014/26/EU irányelv implementációjának kérdéseire. Bemutatásra került továbbá az SzJF árva művekkel kapcsolatos tevékenysége, továbbá az önkéntes műnyilvántartás rendszere. Bemutatásra került a két nap folyamán az SzTNH és a HENT működése és szerzői jogi, valamint jogérvényesítés területén végzett feladatai is.

A jogérvényesítésről szóló csaknem másfél nap panelei mind a jogalkotás oldaláról, mind a gyakorlati alkalmazás problémái felől megközelítve nyújtottak többoldalú betekintést e területre. A jogérvényesítés témájának  vendégelőadóiként  a két napos programon részt vettek az IM, az Artisjus és  a NAV delegáltjai, valamint a HENT tudatosságnövelő és jogérvényesítési munkacsoportjának tagjai. Az esemény különleges vendégeként köszönthette id. Dr. Ficsor Mihályt, aki a Szerzői Jogi Szakértői Testület tiszteletbeli elnökeként beszélt a Testület munkájáról.