A jelenség kapcsán az OGYÉI felhívja a lakosság figyelmét, hogy a modafinil hatóanyagú készítmények alkalmazása az előforduló mellékhatások miatt súlyos egészségügyi kockázatokkal jár, s a veszélyt súlyosbítja a készítmények ismeretlen, ellenőrizetlen forrásból, interneten keresztül történő beszerzése is!

A modafinil hatóanyagú gyógyszer Európa legtöbb országában, köztük Magyarországon is forgalomban volt, nálunk 2006 és 2010 között, VIGIL 100 mg tabletta néven. A készítmény súlyos narkolepszia (az alvás-ébrenlét szabályozásának egyik zavara) esetén az éberség elősegítésére, az ébrenlét fenntartására alkalmazható, melynek használatát azonban súlyos mellékhatások megjelenése miatt korlátozta az Európai Gyógyszerügynökség (EMA).

A gyógyszeralkalmazással összefüggő biztonsági adatok vizsgálatakor az EMA illetékes bizottsága megállapította, hogy a modafinil alkalmazása szoros összefüggést mutat a súlyos, életveszélyes bőrreakciók kockázatával. A bizottság összefüggést állapított meg továbbá a modafinil és a pszichiátriai mellékhatások – mint például öngyilkos gondolatok, depresszió, pszichotikus epizódok – között, valamint a modafinil és a szív-ér rendszeri mellékhatások, mint például a magas vérnyomás és a szabálytalan szívverés között.

Az OGYÉI nyomatékosan felhívja a figyelmet a fenti veszélyekre, s kéri a lakosságot, hogy pillanatnyi siker, tanulási, vagy munkában szerezhető eredmény érdekében ne tegye kockára egészségét!

Felhívja továbbá a figyelmet arra is, hogy e készítmény használatának népszerűsítése büntetőjogi felelősségre vonással járhat.