Világszerte egyre nagyobb méreteket ölt a gyógyszerhamisítás, egy amerikai felmérés szerint az interneten megvásárolható termékek csupán 0.5 százaléka eredeti gyógyszer, tehát az online megrendelt gyógyszerek többsége hamis termék, amely akár életveszélyes is lehet. Mint arra Ilku Lívia, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének igazgatója felhívta a figyelmet, bár vannak olyan gyógyszertárak, amelyektől lehet interneten keresztül is rendelni, ezek mindegyikét egy kereszt alakú logó védi. Ebben az esetben is kizárólag vény nélkül kapható gyógyszerek rendelhetők, mindenképpen gyanakodni kell tehát, ha vényköteles terméket lehet megvásárolni az adott oldalon.

„A gyógyszerhamisítás a legnagyobb biznisz a világon, hiszen rengeteg költséget és időt spórolnak meg az erre szakosodottak” – mondta. Egy gyógyszer kifejlesztésének az ideje ugyanis átlagosan 10-15 év, a forgalomba-hozatali engedély megszerzése pedig további 2 év. Ezt az időt, valamint a gyártás szigorú minőségi feltételeinek kialakítását és a termék szintén szigorú feltételek közötti szállítását spórolják meg a hamisítók.

Interneten keresztül azonban nagyon sok olyan gyógyszert is eladnak, amelyek egyáltalán nincsenek fogalomban. „Sok esetben vágyainkat adják el nekünk” – mondta az igazgató, példaként említve a potencianövelő termékeket vagy az olyan fogyasztó szereket, amelyekkel mozgás és fogyókúra nélkül érhető el eredmény.

Szigorúbb szabályozás 2019-től

2019. február 9-től egy európai uniós előírásnak megfelelően a hazai gyártók is csak egyedi azonosítóval ellátott termékeket hozhatnak forgalomba. Ennek megfelelően minden vényköteles terméket biztonsági elemmel kell ellátni, s az ezzel kapcsolatos adatok egy elektronikus felhőbe kerülnek. A gyógyszerek kiadásakor pedig a gyógyszertárban leellenőrzik, hogy az adott készítmény megtalálható-e az adattárban.

A fiatalokat célozza meg programjaival a MAGYOSZ

Ebben az évben a fiatalokat célozta meg programjaival a szövetség. A középiskolásoknak pályázatot írtak ki, amely Ilku Lívia elmondása szerint nagyon sikeres volt. „Nagyon jó pályamunkák érkeztek a képregényektől elkezdve a kisfilmekig, amelyek a gyógyszerhamisítás problémájára hívják fel a figyelmet” – hangsúlyozta.

Emellett részt vesznek egyes fesztiválokon is, mint például a VOLT-on, a következő állomás pedig a Völgy Fesztivál lesz, ahol civil sátorral várják az érdeklődőket.

Az új gyógyszertörvény tavaly lépett életbe. Új feladatot kapott ezzel a gyógyszerügyi hatóság az országos gyógyszerészeti-és élelmezésegészségügyi intézet. Bejelentés alapján lehetőségük van hamis internetes oldalakat a fogyasztó számára elérhetetlenné tenni. A hamisnak minősített internetes oldalak és készítmények megtalálhatók a hatóság honlapján.

A teljes beszélgetést itt hallgathatják meg.