A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Áru- és Bűnjelkezelő Főosztályának (ÁBF) központjában hely van bőven, kint is, bent is, 38 ezer négyzetméteren tárolják a lefoglalt árukat. Olyan termékekről van szó, amelyeket a NAV bűnügyi, valamint vám- és pénzügyőri szervei foglaltak le büntető-, szabálysértési, jövedéki, vám-, fémkereskedelmi és adóigazgatási eljárások során. Az emberek leginkább még mindig csempészetről beszélnek, ha NAV-foglalásról hallanak, pedig 12 éve jelentősen változott a helyzet.

– Amióta az Európai Unió tagja vagyunk, megváltozott a csempészet fogalma. A csempészet tárgya csak vámáru lehet, tehát az EU-ból importált áru nem, mivel a tagállamok között megszűnt a vámhatár – mondja Pártos Csaba alezredes, a hivatal főosztályvezetője.

– Csempészetről akkor beszélünk, ha valaki nem akar vámterhet fizetni. Ez kétféleképpen történhet: vagy a vámvizsgálat megkerülésével, vagy valótlan adatszolgáltatással. Viszont a hamisítás virágkorát éljük, a globális piacon évente gazdát cserélő hamisított termékek értéke meghaladja a 200 milliárd eurót. Ugyanennyi a kábítószerek piaci forgalma is.

Nem lehet rangsort állítani, hogy mit hamisítanak leginkább, mert mindent: ruhákat, cipőket, elektronikai és számítástechnikai eszközöket, kozmetikumokat, vegyszereket, gyógyszereket, játékokat, járműipari alkatrészeket. Hét lakat alatt az a hatalmas hangár, ahol hegyekben állnak a lefoglalt áruk, a nagy tételek 70 százaléka hamis.

Nincs belőlük hiány: vodkás- és cigarettásdobozok ezerszám, Viagra és más potencianövelők garmadája, a Xanax szintén halomban, hazánkban pancsolt mosószerek, a Távol-Keletről érkezett hamis parfümök, órák, szárazelemek, tamponok, töltésre váró mosószeresdobozok. Nemcsak felsorolni nehéz, de a szemnek sem könnyű befogadni a látványt. Porlepte üvegekben sorakoznak a legkülönfélébb borok, Napóleon konyakok és márkás pezsgők. Nem könnyű pénzben kifejezni az itt felhalmozott értéket.

A legtöbb áru kamionban érkezik, de személyautó kerekében, ajtóborítások mögé, álpadlók alá is rendszeresen elrejtenek bármit. Van, aki gyalogosan is besegít, hogy a rábízott áru eljusson a célállomásra. A modern technika is segít a lebuktatásban, hiszen átröntgenezik a kamionokat. Az embert furdalja a kíváncsiság, miként csípik el a többieket: honnan tudják a vámosok, kinek az autóját, kamionját, csomagját kell szétcincálni ahhoz, hogy megtalálják a rejtett árukat?!

– Erre megvannak a bevált és hatékony módszerek, amelyek nem publikusak – mondja mosolyogva Pártos Csaba. – Nem is oly régen 60 ezer karton cigarettára csaptak le a kommandósok, mindet Magyarországon gyártották. Volt olyan akciónk az Észak-alföldi régióban, amikor 100 köbméter gázolajat foglaltunk le, mert nem fizettek utána jövedéki adót. Ásványolajjal is gyakran találkozunk, az a katasztrófavédelemhez kerül, ahol üzemanyagnak,oktatási vagy gyakorlatozási célra használják, de a vámhatóság járműveiben, kazánjaiban is hasznosíthatják.

Leszűrhetjük, hogy az emberi lelemény tényleg határtalan! Az udvaron vagy húsz méteren át raklapok sorakoznak. Jó ára van a raklapnak, ráadásul egyre népszerűbb, gondolhatta az a férfi, aki dél-alföldi telephelyén EUR-raklapokat javított a jogtulajdonos engedélyével, majd átállt a hamisításra.

– Ez itt egy csődbe ment bolgár dohánygyár gyártósora. Vecsésen helyezték újra üzembe, hamisításra specializálódott az új tulajdonos. Komoly vashulladék – mutat idegenvezetőnk a többtonnás gépekre.

Százszámra sorakoznak az udvaron a luxusautók, az álomsportkocsik és a középkategóriás járgányok. A sorsukról érdeklődöm.

– Egy részükben csempész- vagy hamisított árut szállítottak, sokat az adóhatóság foglalt le végrehajtás során. Ezeket árveréseken értékesítjük, de tizenöt éve már nem hagyományos módon, hanem online. Váltani kellett, mert korábban minden árverésen ott voltak a verőlegények, és megfenyegették azokat, akik még megfelelő áron akartak autóhoz jutni. Most körülbelül tizennyolcezer regisztrált felhasználó van a neten, ők egyenlő esélyekkel indulnak. Az autók kikiáltási árát a vám- és bűnügyi szakterületen hivatásos értékbecslők határozzák meg, a kikiáltási ár mindig a becsült érték fele.

A NAV 2014-ben 6,9 milliárd forint értékben foglalt le különböző termékeket.

– Az emberek sokszor kérdezik, hogy a ruhák, cipők és játékok nagy részét miért semmisítjük meg, miért nem lesz belőlük adomány. Az uniós szabályok alapján nincs más út, ha rossz minőségűek, károsak lehetnek az egészségre, sértik a közrendet vagy jövedéki termékekről van szó. De nem minden árunak ez a sorsa. Van karitatív felajánlás is, amiről az Emberi Erőforrások Minisztériuma mellett működő Karitatív Tanács dönt; ennek tagja a Magyar Vöröskereszt, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Katolikus Karitász. Csak akkor vehetik át a ruhaneműket és a cipőket, ha az illetékes tagszervezet vállalja a jogsértő, hamis márkajelzések eltávolítását. Ez sokszor szinte lehetetlen vagy akkora költséggel jár, hogy nem éri meg. Ezért végzi több tonna áru a hulladékégetőben. A raklapok például a csepeli roma önkormányzathoz kerülnek, tűzifa lesz belőlük a rászorulóknak. A VIII. kerületi önkormányzatnak már adtunk 3-4 tonna ruhaneműt, amiből bokszzsákok készültek – magyarázza Pártos Csaba a lefoglalt áruk sorsát.

Tavaly 9 millió forint értékű cikk került a rászorultakhoz.

Évente mintegy 25-30 alkalommal égetnek lefoglalt árukat a Fővárosi Közterület-fenntartó Hulladékégetőjében. Akár három-négy évig is porosodhatnak a különböző cikkek a bűnjelraktárban, amíg lezajlik egy-egy büntetőeljárás, és a bíróság megsemmisítést rendel el. Angliában a lefoglalás után alig egy hónap alatt az égetőbe kerül a tisztázatlan holmi.

A szabályok szigorúak, itt nincs helye a slendriánságnak. Négy kapu működik az égetőben, ezek mögött óriási mélységbe zúdul a szemét. Amint a NAV plombával lezárt teherautójában megérkezik az égetnivaló, az egyiket rögtön birtokba veszik a NAV-osok.

– Most 30 ezer karton cigarettát semmisítünk meg, amit csak kommunális hulladékkal bekeverve lehet elégetni, tisztán nem – mondja a NAV egyik bűnügyi főreferense a XV. kerületi hulladékégető műben. – Rajtunk kívül egy ügyész is felügyeli a megsemmisítést, nehogy visszaélés történjen. A végén meg kell vizsgálnunk a teherautókat, egyetlen szál cigaretta se maradhat egyik platóján sem.

A hamisítók és a jövedéki adót elsumákolók másik kedvenc területe a járműipari alkatrészek, az elektronikai és a számítástechnikai eszközök „forgalmazása”. Ki gondolná, hogy a leggyakrabban hamisított termékek között ott vannak a fékbetétek? Találtak már olyan példányt, amelyik faforgácsból készült. Kuplungok, fényszórók, légzsákok is vannak a repertoárban, naponta több ezer ilyen termék érkezik ellenőrizetlen helyről, csak Magyarországra.

Marótiné Koczur Györgyi, a Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdonvédelmi Szakmai Egyesülete elnöke elmondta, hogy ezeknek a termékeknek a hasznosítása életek kockáztatását jelenti. A mutyiban szerelt autók gyakran kapnak ilyen alkatrészeket. A NAV szerződésben áll a Mü-Gu Hulladékanyag és Kereskedő Kft.- vel, amelynek soroksári telepén hamisított jármű-diagnosztikai eszközöket és alkatrészeket semmisítettek meg a hamisítás elleni világnapon.

– 2015-ben több mint 43 millió szál cigarettát foglaltak le 1,7 milliárd forintnál is nagyobb értékben.
– 2014-ben 6,9 milliárd forint értékű termék került a NAV pénzügyi nyomozóinak hatáskörébe.
– 2014-ben a NAV több mint 91 ezer liter ásványolajat kobzott el és adott át az Országos Katasztrófavédelmi Hatóságnak.