17 ezer gyógyszerkészítmény van, de nem tart minden gyógyszertár minden gyógyszerből. A nagykereskedők a híd a gyártók, a gyógyszertárak és a kórházak között, akik Magyarország bármelyik szegletébe pár órán belül eljutnak bármilyen gyógyszerrel – véli Küttel Sándor.

A piac azonban jó néhány nehézséget okoz a Gyógyszer Nagykereskedők Szövetségének elnöke szerint.

„Az Európai Unióban fut jelenleg egy projekt, aminek eredményeként 2019. február 2-ig minden egyes doboz gyógyszert egyedi azonosítóval kell ellátni. Ekkortól minden egyes eladott gyógyszert ki kell jelenteni a központi európai rendszerből, amikor megvásárolják azt. Jelenleg a magyar gyógyszergyártóknak, a nagykereskedőknek és a gyógyszertáraknak a legnagyobb problémája az erre való felkészülés, mivel ezt meg kell oldanunk a következő két évben” – közölte Küttel Sándor.

Ennek azonban nagyon sok anyagi kihatása van – tette hozzá.

A rendszernek úgy kell üzemelnie, hogy amikor a gyógyszer elkészül, bekerül a központi informatikai rendszerbe, és csak akkor kerül ki onnan, amikor a gyógyszertárban a beteg megvásárolja, és a patikában a kódolvasóval leolvassák a kódját. Így minden egyes doboznak követhető lesz az útja.

Az egyedi azonosítás rendszere az átláthatóságot és a biztonságot szolgálja.

„Ezzel a gyógyszerhamisítást szinte maximálisan ki lehet zárni ebből a rendszerből” – jelentette ki a Gyógyszer Nagykereskedők Szövetségének elnöke.

„Ha a beteg a zárt ellátási rendszerben vásárol gyógyszert, száz százalékig biztos lehet abban, hogy nem vásárol hamis gyógyszert. Nyilván más csatornák – például az internet – azonban nem nyújtják ezt a biztonságot” – mondta Küttel Sándor.