Az első jelzések, hogy az étrend-kiegészítők piacán valami gond van, 2010-ből származnak. – kezdte dr. Hankó Zoltán.

Ekkor a Szegedi Egyetemen olyan vizsgálatokat folytattak, amelyekből kiderült, hogy több készítmény nem azt a hatóanyagot, illetve nem abban a mennyiségben és nem olyan tisztaságban tartalmazza, mint kellene. Volt olyan is, hogy étrend-kiegészítőben tiltott gyógyszer-hatóanyagot is találtak. Azt tudtuk, hogy a betegek ezt a termékkört szeretik és igénylik. És azzal is tisztában voltunk, hogy a gyógyszertár bizalmi szolgáltatást nyújt, ahol nemcsak a gyógyszerész tevékenységére kell figyelni, hanem azoknak a termékeknek a jóságára is, amiket értékesít. Ezek semmilyen összetételbeli vagy minőségi kockázatot nem hordozhatnak, mivel a betegek a vény nélküli gyógyszerekhez hasonlónak tekintik, holott a gyártási és forgalmazási rendjük közel sem olyan szigorúan szabályozott. Ezt a konfliktushelyzetet mindenképpen fel kellett oldani.

Az egészségpolitika vezetői egyetértettek abban, hogy az étrend-kiegészítők patikai forgalmazását egészségügyi feladatként kezeljük, tehát a minőségi elvárásokon túl az ezekhez kapcsolódó tájékoztatást is a gyógyszerekéhez hasonló elvek mentén végezzük. Ehhez viszont a gyógyszertárnak garantált információra van szüksége, és nem a fel dicsérő reklámszövegekre.

A hatóságnál is kezdeményeztük ezeknek a dilemmáknak a feloldását, de az ő kezüket az uniós szabályozás megköti. Az étrend-kiegészítőket a forgalomba hozatal előtt nem vizsgálhatják, és az ellenőrzési jogköreik is korlátozottak. Emiatt felvettük a kapcsolatot az étrend-kiegészítőgyártókat tömörítő MÉKISZ vezetőivel, akikben felelős partnerekre találtunk. Ők is elkötelezettek, hogy az ezzel a termékkörrel kapcsolatos mindenfajta bizonytalanságot tisztázzunk és zárjunk ki. Már velük együtt kerestük a kapcsolatot a Hamisítás Elleni Nemzeti Testülettel, a hazai gyógyszergyártókat összefogó MAGYOSZ-szal és a gyógyszer-nagykereskedőkkel. Így ennek az öt szervezetnek az együttműködéseként sikerült kialakítani egy olyan piaci önszabályozó mechanizmust, mely képes garantálni, hogy azokban a gyógyszertárakban, amelyek ehhez a rendszerhez csatlakoznak, csak biztonságos étrend-kiegészítőket forgalmazzanak. Még a Versenyhivatalhoz is elmentünk, hogy az ő szempontjaiknak is megfeleljünk.

Létrejött a megállapodás, hogy a gyógyszertárakban csak olyan étrend-kiegészítők legyenek elérhetők, amelyeknél a gyógyszerekéhez hasonló biztonságot garantálni tudjuk. Ez jó a betegnek, mert garanciát kap, jó a patikának, mert nem kell félnie attól, hogy olyan terméket forgalmaz, amivel a betegeinek az akarata ellenére is árt. És jó az étrend-kiegészítőket gyártó cégeknek is, mert így helyreállhat a velük szembeni bizalom. És én személy szerint is örülök, mert a kamarának feladata, hogy a gyógyszerészeken keresztül a betegek biztonságáért és érdekéért is dolgozzon. Nagyon remélem, hogy legkésőbb január elejétől a gyógyszertárakban az étrend-kiegészítők már csak ezzel a garanciával lesznek elérhetők. A patikákon kívül természetesen más forgalmazóknak is adott a lehetőség a csatlakozásra.

Kötelező a csatlakozás a gyógyszertáraknak, vagy nem? 

Dr. Hankó Zoltán: Nem, ez minden gyógyszertárnak a szabad döntése, mégis arra számítok, hogy nem nagyon lesz olyan gyógyszertár, amelyik nem csatlakozik ehhez a rendszerhez, melyet egy embléma fog jelölni. A beteg ott bátran és biztonságosan szerezheti be az étrend-kiegészítőket.

Mi biztosítja a rendszer korrekt működését? 

Dr. Horváth-Sziklai Attila: Az együttműködést vállaló szereplők mindannyian az ellátási lánc részesei. A most induló rendszer teljesen transzparens, a szabályrendszer és a kockázatértékelés is egyértelmű. A szabályzat megismerhető, és a kamara honlapján a betegeknek is elérhető.

A gyógyszertáraknak beszállító nagykereskedő a szabályzatban előírt szempontrendszer szerint minősíti az étrend-kiegészítőt, és csak akkor forgalmazza, ha az megfelel a követelményeknek és a betegbiztonságnak. Amennyiben a kockázatértékelési eljárás alapján nem felel meg a termék a kritériumrendszernek, akkor a nagykereskedő azt nem veszi át, és nem is forgalmazza. A gyógyszertárnak pedig arra kell figyelnie, hogy csak olyan nagykereskedőtől szerezzen be étrend-kiegészítőt, amelyik belépett ebbe a rendszerbe, és csak olyan étrend-kiegészítőt szerezzen be, amely ezen a vizsgálaton sikeresen keresztülment. Amikor a gyógyszertár csatlakozik, azt vállalja, hogy csak azokat a termékeket szerzi be és forgalmazza, amelyek ezen az eljáráson keresztülmentek, így a betegek számára biztonságosak.