Napjainkban már szinte bármint megrendelhetünk a netről hamis változatban. A gyógyszerekkel sincs ez másképpen: az internet a hamis gyógyszerek terjesztésének melegágya. A gyógyszerhamisítás biznisz virágzik, már azokat a gyógyszeres dobozokon lévő elemeket is hamisítják, amelyek kifejezetten a biztonság miatt lettek felhelyezve – ennek a másolása pedig korábban elképzelhetetlen volt.

Az Amerika Gyógyszerügyi Hatóság adatai szerint a világ gyógyszerpiaci forgalmának 10 százaléka hamis gyógyszereken keresztül realizálódik.

Vagyis jobban járunk, ha nem a külső jelekre figyelünk, hanem beépül a tudatunkba egyféle egészséges gyanakvás: miért árulja nekem valaki olcsóbban a gyógyszert? Miért tudok recept nélkül hozzájutni olyan gyógyszerhez, amihez eredetileg recept kell? Miért árulnak fogyasztó hatású gyógyszert, amikor az orvosom azt mondja, hogy jelenleg nincs ilyen gyógyszer engedélyezve.

A hamis gyógyszerek egyre jobban hasonlítanak az eredeti készítményekre. Ezért sokszor még szakértői szemmel is nehéz felismerni az utánzatokat. Egyetlen biztos módszerrel védekezhetünk, ha mindig legális forrásból szerezzük be a gyógyszereinket.

Jó, ha tudjuk, hogy Magyarországon közel 70 legálisan működő internetes gyógyszertár van, amelyek mögött fizikailag is működő patika áll. Ezeknek a listáját naprakészen OGYÉI honlapján tudjuk megnézni.

De az is segíthet a vásárlásban, ha az oldalon megtaláljuk azt a logót, ami a legális internetes patikákat védi. Rákattintva pedig a hatóság honlapján találjuk magunkat.

Ami még fontos tájékozódási pont: a legális gyógyszertárak is csak vény nélküli gyógyszerek internetes forgalmazására jogosultak, tehát még egy dologból rájöhetünk, hogy jó helyről rendelünk-e: ha olyan netes felületen állunk, ami vényköteles gyógyszert kínál a számunkra, az biztosan illegális, onnan azonnal lépjünk ki

– válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére Ilku Lívia, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének Igazgatója és a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület Gyógyszerhamisítás elleni munkacsoport vezetője.

A hamis gyógyszert áruló oldalak egyébként vigyáznak arra, hogy mindig legyen “akció”, valójában nem jutunk olcsóbban a készítményekhez

Miért veszélyes, ha hamis gyógyszert szedünk?

  • A hamis gyógyszereknél előfordulhat, hogy esetleg nincsen benne hatóanyag, vagy kevesebb van benne az előírtnál, ez pedig eléggé nagy gond. Gondoljunk például a magas vérnyomás vagy cukorbetegség elleni gyógyszerekre, ahol pontosan kititrálják azt a hatóanyagot és azt a mennyiséget, amire a betegnek szüksége van. Sajnálatos módon rák elleni készítményeket is árulnak hamisan: gondoljunk bele, mi történik,
ha a beteg alacsony dózisban kapja meg a kemoterápiát, ez az életében kerülhet.
  • A másik gond, ha a gyógyszerekben az előírtnál több hatóanyag van. A gyógyszerek ilyenkor olyan mellékhatásokat is előidézhetnek, amelyek akár maradandó károsodást is okozhatnak.
  • Ráadásul ezeket a szereket silány körülmények között készítik,betonkeverővel viszik fel rájuk a bevonó-anyagot, hihetetlen körülmények között szállítják és tárolják, azaz a gyógyszerek gyártása – szállítása – kiadás során megkívánt magas szintű minőségbiztosítás egyáltalán nem létezik. A szakszerűtlen gyártás pedig esetenként súlyos, akár halálos mérgezéseket is okozhat.

Ha csak felmerül a gyanú, hogy esetleg hamis gyógyszer vettünk be, akkor azonnal forduljunk orvoshoz – tanácsolja Ilku Lívia. Amennyiben pedig még nem vettük be a készítményeket, akkor forduljunk a hazai gyógyszerügyi hatósághoz, Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézethez. (OGYÉI) A bejelentésünket akár e-mailben is megtehetjük.