Erre jó lehetőséget kínált az EUIPO (European Union Intellectual Property Office, Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala) támogatásában az ügyészek, bírák, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szakemberei és a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület munkacsoport-vezetőinek közreműködésével szervezett november 14-i előadássorozat.

A konferencia több témán átívelően foglalkozott a hamisítás okozta problémákkal és a megoldási lehetőségekkel, a jogérvényesítés hatékonyságának növelésével.

A prezentációk, majd az ezeket követő beszélgetések a következő témák köré épültek:

„Definíciók a gyógyszerhamisításban” – dr. Ilku Lívia, a gyógyszerhamisítás elleni munkacsoport vezetőjének moderálásával az ORFK, az EMMI, a Fővárosi Törvényszék és az OGYÉI képviselői vitatták meg a gyógyszerhamisítással kapcsolatban felmerülő értelmezési különbségeket és megválaszolandó kérdéseket.

Ezt követően a „Szerzői jogi jogsértések, jogtulajdonosok közreműködése az eljárásokban” került terítékre dr. Horváth Péter , a HENT vezetőségi tagjának koordinálásával, a NAV, az SZTNH és a Kúria szakembereinek közreműködésével.

A „Követendő és elrettentő példák, jogtulajdonosi problémafelvetések” keretében dr. Bérczes László, a jogérvényesítési munkacsoport vezetője számolt be tapasztalatairól, majd bemutatkozott a „NAV-os oldal”, felvázolva a hatóság jogérvényesítésben betöltött szerepét és feladatait, gyakorlati tapasztalatait.

Végül a résztvevők „A szerzői jogsértésekkel kapcsolatos problémák a büntetőeljárásban” című előadások segítségével megismerhették az ügyészség nehézségeit a jogérvényesítésben, meglepő adatokkal alátámasztva a téma jelentőségét.