A nagy látogatottságnak örvendő elméleti előadások után két laboratórium-látogatással zárul a HENT Ne dőlj be című, műtárgyhamisítási témájú rendezvénysorozata. Az elméleti előadások után a hallgatók két gyakorlati foglalkozáson is részt vehettek.

Előbb a SZIKKTI Labor Szilikátkémiai Anyagvizsgáló-Kutató Kft-nél, majd a Magyar Képzőművészeti Egyetem Restaurátor tanszékének műtárgyvizsgálati laboratóriumában ismerkedtek azokkal a korszerű természettudományos vizsgálati módszerekkel – így a fototechnikai vizsgálatokkal (normál, UV, UV-lumineszcens, infravörös), a festett rétegek keresztmetszet csiszolatainak elkészítésével és vizsgálatával és a pigmentek polarizációs mikroszkópos vizsgálatával – melyek kiemelten fontos szerepet játszanak a hamisítványok leleplezésében. A két műhelyben folyó munkát Sajó István tudományos kutató, illetve Galambos Éva DLA, egyetemi adjunktus, valamint Váli Zsuzsanna és Kovácsné Gőgös Ágota doktoranduszok mutatták be az érdeklődöknek, akik maguk is részt vehettek néhány vizsgálat elvégzésében.

November 9-én visszatértünk a képzőművészethez: Einspach Gábor, a Magyar Műkereskedők és Galériák Országos Szövetségének elnöke mutatta be azokat a hamisítványokat, melyekkel aukciósházi és igazságügyi szakértői munkája során, illetve az Első Magyar Festményszakértő Iroda egyik alapítójaként találkozott.

November 2–án a műtárgyak más, sajnos ugyancsak előszeretettel hamisított csoportjairól, így többek között ékszerekről, drágakövekről, ötvösművészeti alkotásokról, ezüst tárgyakról, szobrokról volt szó. Előadóink dr. Kiss Erika, a Magyar Nemzeti Múzeum művészettörténésze és dr. Takács József, a V-Pearl Oktatási Központ vezetője, a Magyar Nemesfémesek Országos Szövetségének elnöke volt.

Október 26-án a műtárgyhamisítás jogi vonatkozásairól volt szó. Ezúttal két előadót is meghallgathattak: dr. Karsay Enikő ügyvéd, a The Art Legal Handbook magyarországi fejezetének társszerzője a kérdés polgári jogi vonatkozásairól beszélt, míg dr. Kármán Gabriella, az Országos Kriminológiai Intézet tudományos munkatársa, a HENT Műtárgyhamisítás Elleni Munkacsoportjának vezetője a büntetőjog lehetőségeit ismertette.

Október 19-én Tűzkő Péter, a BÁV Zrt. műkereskedelmi üzletágának vezetője a hamisítványok leleplezéséhez használt módszereket és eszközöket mutatta be a népes hallgatótábornak.

Október 12-én dr. Virág Judit, a nevét viselő aukciósház társtulajdonosa, a hazai műkereskedelem egyik meghatározó személyisége közel száz hallgató előtt beszélt arról, milyen típusai vannak a hamisítványoknak, hogyan, milyen módszerekkel dolgoznak készítőik. Előadását a leggyakrabban hamisított hazai modern mesterek, így Vaszary János, Aba-Novák Vilmos, Rippl-Rónai József, Kádár Béla és Scheiber Hugó kizárólag olyan, eredeti, illetve hamis munkáival illusztrálta, melyek saját galériás és igazságügyi szakértői gyakorlatában bukkantak fel.