Ilku Lívia szerint a hamisítók rájátszanak a fogyasztói igényekre, diéta és testmozgás nélküli fogyasztószereket, valamint recept nélküli készítményeket, illetve akciós áron elérhető gyógyszereket kínálnak.

Hozzátette: európai szinten és azon belül Magyarországon bármilyen hamisított gyógyszerhez hozzá lehet jutni az interneten. Régebben főleg az életmódszereket hamisították, most viszont már a fogyasztók vérnyomás csökkentőt, cukorbetegség elleni, illetve daganatellenes készítményt is tudnak online vásárolni.

Ilku Lívia elmondta: az Európai Unió nagy gondot fordít a gyógyszerhamisítás elleni küzdelemre, ennek az egyik eleme, hogy  már internetes logó védi az online térben működő legális patikákat, Magyarországon mintegy 70-80 patika használja ezt a jelzést.

A HENT gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy többféle gyógyszerhamisítás létezik, az egyes esetekben kicserélik az adott gyógyszerek hatóanyagait, míg más esetekben az adott készítmény egyáltalán nem tartalmaz hatóanyagot. Ez azonban egy vérnyomás csökkentő, cukorbetegség elleni, valamint rák ellenes gyógyszernél egészség károsodást vagy akár halált is okozhat.