A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal partnerségre törekszik az élelmiszerlánc szereplőivel, azaz nem csak ellenőriz, hanem oktatással, tanácsadással is segíti a termelőket és a vállalkozásokat- szögezte le Nagy István. A NÉBIH kiemelt célja, hogy az információk, ismeretek megosztásával felkészítse az embereket a veszélyek elkerülésére – tette hozzá.

Csaknem 3 millió laborvizsgálat, 1,2 milliárd forint bírság és 9 milliárd forint adóelkerülés megelőzése a mérlege a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tevékenységének 2015-ben – hívta fel a figyelmet. A NÉBIH élelmiszer-hamisítás és feketegazdaság felderítéséért felelős, központi ellenőrzési csoportja 703 vizsgálatot végzett és több mint 2 ezer tonna terméket vont ki a forgalomból. Több alkalommal ellenőriztek illegális vágóhidakat és húsfeldolgozó üzemeket, valamint reformterméket gyártó vállalkozásokat. Az élelmiszer-hamisítás terén a tavalyi év legjelentősebb esete egy libamáj-hamisítási ügy volt, amelynek végén mintegy 5 tonna (30 millió forint értékű) hamis terméket foglaltak le és 10-milliós nagyságrendű bírságot szabtak ki.

A tavalyi év kiemelt szakmai eredményei között említette a kéknyelv-járvány megfékezését. Jelentős sikernek nevezte a minőségvezérelt közétkeztetés projekt elindítását, amelynek során 400 ezer ember ellátásáért felelős 723 közétkeztető főzőkonyhát minősítettek élelmiszer-biztonsági és minőségi szempontok alapján a hatóság szakemberei.