A műtárgy.com műtárgypiaci hírportál idén első alkalommal rendezte meg a Műtárgyak Éjszakáját, amihez szakmai támogatóként a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület is csatlakozott, tekintettel arra, hogy a rendezvénysorozat jó esélyt kínált egy, a művészetek iránt érdeklődő,illetve aktívan gyűjtő, így potenciálisan hamisítványokkal is kapcsolatba kerülő réteg eléréséhez. A június 10-i programban a HENT  két eseménnyel szerepelt: a Nagyházi Galériában felkérésünkre Lengyel László művészettörténész, a Szépművészeti Múzeum osztályvezetője tartott előadást az eredetiség és „hamisság” problémájáról a képzőművészetben, majd a több mint 150 résztvevő egy játékban vehetett részt: a galéria falain erre az alkalomra elhelyezett hat hamisítványt, köztük Mednyánszky László, Schönberger Armand és Kádár Béla szignójával ellátott hamis festményeket kellett megtalálniuk. A leggyorsabb „hamisítvány-vadászok” a HENT és a Nagyházi Galéria ajándékcsomagjait vehették át.

A Magyar Képzőművészeti Egyetemen a doktori iskola két hallgatója, Váli Zsuzsa és Kovácsné Gőgös Ágota előbb elméleti áttekintést adott a közel 50 érdeklődőnek a műtárgyvizsgálatban alkalmazott természettudományos módszerekről, majd a hallgatók a Restaurátor Tanszék laboratóriumában a gyakorlatban is kipróbálhattak néhány korszerű berendezést..

A műtárgyhamisítás iránti érdeklődést jelzi, hogy az előzetes regisztrációt mindkét eseményre már napokkal korábban le kellett zárni, mivel a jelentkezők száma meghaladta a rendelkezésre álló férőhelyek számát.

MutargyEjsz2

Fotó: műtárgy.com