A „szerepi alkoholmérgezés” néven hírhedtté vált ügy nyomozása során újabb részletek derültek ki. Az, hogy a metil-alkoholból mekkora mennyiség elfogyasztása milyen károsodást okoz, a fogyasztó egyéni toleranciaszintjétől is függ, de a színtelen, jellegzetes szagú folyadék komoly sejt- és idegméreg. – Fogyasztója fejfájást, szédülést, testszerte kiterjedt, szorító fájdalmat érez. Émelygés, öklendezés, hányás is tapasztalható, zavarttá válik a tudat – mondta Kiss Endre őrnagy, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálati osztályvezetője. – Súlyos esetben leáll a vese működése, melyet erős derékfájdalom kísér. Látászavar, vakság, agyi ödéma is bekövetkezhet, az anyag májkárosító hatása pedig könnyen halálhoz vezet. Mivel az etil-alkoholt – azaz a fogyasztásra készített alkoholos italokban megtalálható szeszt – a szervezet ugyanazzal az enzimrendszerrel kezdi el bontani, mint a metil-alkoholt, a káros hatás mérséklődik, ha a mérgezett ember tömény etil-alkohol-tartalmú italt iszik.
Ennek köszönheti az életét az egyik sértett is, aki bár 7 decit fogyasztott a mérgező italokból, könnyebb mérgezéssel megúszta az esetet. Olyannyira nagy mennyiségben ivott etil-alkoholt tartalmazó italt is, hogy az jelentősen mérsékelte a méreg hatását. Volt azonban olyan sértett is, akinek a környezete ismerte ezt az elsősegély nyújtására is gyakorta alkalmazott fogást, de – mivel a kezelésként adott ital is mérgezett volt – a segítő szándék ellenére súlyosbodott az állapota. – Vizsgálni kezdtük, hogy a sértettek honnan szerezték be az italokat – folytatta az őrnagy. – A nyomozás szálai egy debreceni férfihoz, a hasonló, halált azonban nem okozó bűncselekmény elkövetése miatt korábban már büntetett debreceni N. Sándorhoz (47) vezettek. December 19-én fogtuk el, akkor is éppen az általa készített kotyvalékot próbálta eladni egyik ismerősének. Ez az üzlet már nem köttetett meg. A férfia kihallgatásokon elmondta, hogy a márkás likőrök és bourbon whiskeyk hamisításához szükséges alkoholt régi ismerőseitől szerezte be. Két férfit nevezett meg forrásként, az ő felelősségüket vizsgáljuk. Két-három hetente vásárolt tőlük, és mintegy ötven üveg italt készített egy hét alatt. Az alkoholon túl aromákra, színezékre, cukorra és ivó-, illetve a „whiskey” előállításához ioncserélt vízre volt szüksége. Ezeket boltban szerezte be. Előfordult, hogy egyik beszállítója felhívta a figyelmét arra, hogy a tőle vásárolt alkoholból készült ital szaga nem olyan, mint amilyennek lennie kellene. A probléma orvoslására aktív szén alkalmazását javallotta, és adott is N. Sándornak belőle egy 200 grammos kiszerelésű csomaggal.
A Hajdú-Bihar megyei zsaruk házkutatást tartottak azon a debrecen-nagycserei tanyán is, amelyet a férfibérelt, hogy a „laboratóriumát” berendezhesse. A laboratóriuminak korántsem nevezhető körülmények között 20 liternyi ital nagyjából 50 perc alatt készült el.
Ennyi ideig tartott, míg az összetevőket összeöntötte, és a cukor felolvadt az alkoholban. Az így elkészített keveréket fél napig egy műanyag hordóban hagyta, hogy az ízek összeérjenek. Ezután kancsóval és tölcsérrel teletöltötte az adott márka üvegeit, kupakgyűjteményéből kiválasztotta a megfelelőt, végül kupakológép segítségével lezárta a palackot. A végeredmény kinézetre nagyjából megfelelt a valódi márkákénak. Ha az ízt nem is sikerült maradéktalanul eltalálni, a sértettek nem gyanakodtak. – Azt, hogy a palackozáshoz használt üvegeket honnan szerezte be, még vizsgáljuk, továbbá azt is, hogy a kupakokon talált, „Duty Free Shop” címkék honnan származnak. Fontos, hogy akinek ilyen címkével ellátott, zárjegy nélküli, ismert márkájú ital van a birtokában, semmiképp ne fogyassza el! Jelenleg vizsgáljuk, hogy a gyermekkorú sértettek hogyan jutottak hozzá az italokhoz, és vegyész, toxikológus, valamint igazságügyi orvos szakértő szakvéleményére is várunk még – fejezte be az őrnagy.
N. Sándor ellen halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségének megalapozott gyanúja miatt folyik eljárás. December 22-e óta előzetes letartóztatásban van.

szerző: Kutlán Edina

A  cikk megjelent a Zsaru magazin 2018.02.14-i számának 14-15. oldalán