Az élelmiszer hamisítás óriási üzlet! A kábítószerek után a második helyen áll a legnagyobb haszonnal járó tevékenységek listáján.

Mi tartozik a hamisítás címszó alá?

Ha például valaminek a só vagy víztartalma nagyobb, mint az előírt. Ez persze származhat akár figyelmetlenségből is. Ám, amikor valamelyik összetevőt emberi fogyasztásra ártalmas anyaggal pótolnak, az már más kategóriába kerül. Hamisítás, ha ismeretlen eredetű húst forgalmaznak, vagy átcímkézik a lejárati időt. A sonka esetében az is hamisítás, ha nem combból készült, és ezt nem tüntetik föl.

Élelmiszerellenőrzés

Nálunk, Magyarországon, a rendkívül szigorú vizsgálatok hatására elértük, hogy ha elolvasod, gondosan tanulmányozod a címkét, te magad is ellenőrizheted, mit vásárolsz. Pontosan rajta van minden. Az esetek többségében hihetsz a szemednek, a tájékoztatás pontos.

Miből készül a valódi sonka?

A valódi sonka csak combból készülhet. Semmilyen enzimnek nincs benne helye. Ha túl sok benne a víz, a zsír, az összetevők között szóját látsz, a hústartalom 80 százalék alatt van, akkor már gyenge húskészítményt vásárolsz.

A sonka ára

Akkor is gyanakodhatsz, ha túl olcsón kínálják. A sonka érlelése a hagyományos módon sokáig tart. A gyors érleléssel készült termék olcsóbb. Ilyenkor adalékanyagok, ízfokozók is belekerülnek. Az is számít, hogy nyers vagy hőkezelt a termék.

Sonkatermékek

A szupermarketek polcain összepréselt húsdarabokat adnak el egy darabból származó füstölt sonkaként. Jól láthatók az illesztések. Egy termékben legalább 3 állatból származik a hús. Ezt a színeltérés is mutatja. Az illesztések között jól láthatók az adalékanyagok.

Hogy készítik?

Az összevágott húsdarabokat egy enzim hozzáadásával ragasztják össze. Ez az enzim először elviselhetetlenül vegyszer szagú, az eljárás befejezésekor ez a szag semlegessé válik, fogyasztáskor már nem érzed.

Védőgázas csomagolás

A sonka színét, a szép rózsaszín hús látványát oxigén bepumpálásával is el lehet érni. A védőgázas csomagoláson belül a hús közben belül már szürke, rágós, avas is lehet.

Víz hozzáadása

Víz hozzáadásával manipulálják a sonka súlyát. Ne vásárolj vizes sonkát, de nagyon kiszáradtat sem.

Füstölés

Hagyományos módon keményfával füstölik a sonkát. A „füstoldattal füstölt” jelzés mögött folyékony füsttel bepermetezés áll. A „füst ízesítés” azt jelenti, hogy füst-aromát juttatnak a termékbe. Ezek már kimerítik a hamisítás fogalmát.

Milyen a valódi parasztsonka?

Bőrrel fedett, minimum 30 napig érlelik, hagyományosan pácolt és füstölt, sótartalma maximum 5%.

A nyers sonkánál és a főtt sonkakészítményeknél ugyanazok a szabályok érvényesek:

Külsőre:

  • egyenletesen szőrtelenített
  • bőrös sonka esetén a szalonnaréteg nem lehet 2cm-nél vastagabb
  • nem lehet véraláfutásos

Állaga:

  • ne engedjen levet nyomásra
  • nem lehet beszáradt és túl kemény sem

Színe:

  • a nyers sonka világos sárgás barna színű, a hőkezelt sonkák a termékre jellemző színűek legyenek

Íz, illat:

  • füstös illatú és ízű

                                                                                                                                                                              SZERZŐ: RÓZSA DIA

A cikk forrása: https://ripost.hu/cikk-vigyazz-milyen-sonkat-veszel-igy-ismerd-fel-az-igazit/?source=observer