A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület támogatóként idén is részt vesz a programokban. Május 23-án került sor az esemény sajtótájékoztatójára, melyen a Testületet dr. Emőd Péter művészeti újságíró, a Műtárgyhamisítás elleni munkacsoport tagja képviselte, aki a rendezvény második napján június 8-án 17 órai kezdettel a nagy műtárgyhamisítási botrányokat bemutató előadással is jelentkezik.

A háromnapos fesztiválon az érdeklődők nemcsak a műtárgyakat ismerhetik meg közelebbről, hanem benézhetnek a múzeumok, műtermek, galériák és aukciósházak színfalai mögé. Emellett megtudhatják például azt is, hogyan kell felismerni egy hamis Zsolnay kerámiát, mit jelent a műtárgyak természettudományos vizsgálata, vagy hogyan dolgozik egy restaurátor.

A látogatók a fesztivál szakmai előadásain szakértők vezetésével mélyíthetik el tudásukat olyan témákban, mint például a magyar festészet főművei, a kortárs restaurálás trükkjei, vagy a műtárgyhamisítás legnagyobb botrányai, illetve a tárlatvezetéseken a hagyományos kiállítások mellett a nagyközönség előtt rejtett raktárakat, műhelyeket is megtekinthetnek.

Lesznek tematikus műkereskedelmi séták az Ecseri piacon és a Falk Miksa utcában, valamint műteremlátogatások olyan elismert művészeknél, mint Szüts Miklós, Vojnich Erzsébet, Konok Tamás, Váli Dezső és Szirtes János. Azoknak sem kell csalódniuk, akik át szeretnék élni a műtárgy készítésének folyamatát: a műhelylátogatások során be lehet tekinteni a design ékszerek, a kézműves lámpák és az ötvösmunkák készítési folyamatába, a workshopokon pedig a numizmatika és a bélyegek iránt érdeklődők gyakorlati tudást szerezhetnek, sőt a Herendi Porcelán Palotában a porcelánfestéssel is megismerkedhetnek. A restaurátorműhelyekben tanúi lehetünk annak, hogyan támadhatnak fel műalkotások romjaikból, legyen szó üvegről, bútorról vagy lámpákról.

Azoknak is a Műtárgyak Éjszakáján lesz a helye, akiket a műtárgyak kereskedelme érdekel a legjobban. Lesznek becsüs órák, aukciók és értékbecslések, amelyeken mindenki megismerheti a művészeti tárgyak értékének meghatározását.

A gyermekeket is izgalmas programok várják: a gyerekműhelyekben a kisiskolások is kipróbálhatják a festészeti technikákat, a Mesél a család című programon pedig együtt alkothat a család.

Műtárgyak Éjszakája, 2018. június 7-9.

Programtípusok:

Szakmai előadások: https://www.mutargyakejszakaja.hu/programtipusok-szakmai-eloadasok

Tárlatvezetések: https://www.mutargyakejszakaja.hu/programtipusok-tarlatvezetesek

Tematikus séták: https://www.mutargyakejszakaja.hu/programtipusok-tematikus-setak

Műteremlátogatások: https://www.mutargyakejszakaja.hu/programtipusok-muterem-latogatasok

Műtárgykészítő műhelyek: https://www.mutargyakejszakaja.hu/programtipusok-muhelylatogatasok

Restaurátor műhelylátogatások: https://www.mutargyakejszakaja.hu/programtipusok-restaurator-muhely

Becsüs órák: https://www.mutargyakejszakaja.hu/programtipusok-becsus-orak

 

Aukciók: https://www.mutargyakejszakaja.hu/programtipusok-aukciok

 

Workshopok: https://www.mutargyakejszakaja.hu/programtipusok-workshopok

 

Műtárgybemutatók: https://www.mutargyakejszakaja.hu/programtipusok-mutargy-bemutatok

 

Értékbecslés: https://www.mutargyakejszakaja.hu/programtipusok-ertekbecsles Gyermekprogramok: https://www.mutargyakejszakaja.hu/programtipusok-gyermekprogramok

 

Részletes program: https://www.mutargyakejszakaja.hu/programok

 

Jegyvásárlás: https://www.mutargyakejszakaja.hu/jegyvasarlas

 

Szervező: A műtárgy.com a hazai műkereskedelem vezető műtárgykereső-hirdető és hírportálja.

 

fjdsékajékdjgélkasdjflékajsfkélseadfr