Az illegális online tartalmak elérhetősége és terjedése továbbra is komoly társadalmi és biztonsági problémát jelent az EU-ban.

A Bizottság 2017. szeptember 28-án közleményt fogadott el, melyben iránymutatást ad a szolgáltatók jogellenes online tartalommal kapcsolatos felelőssége tekintetében, 2018. március 1-jén pedig ajánlást tett közzé az illegális online tartalmak hatékony kezelését célzó intézkedésekről.

A Bizottság bevezető hatásvizsgálatot tett közzé, jelenleg pedig adatokat gyűjt az intézkedések hatékonyságáról és a probléma mértékéről. Az uniós intézmény 2018 végéig megvizsgálja, milyen további intézkedésekkel lehetne az online tartalmak elleni küzdelem hatékonyságát javítani.

A kérdőív első része a válaszadó típusa szerint személyre szabott kérdésekkel az illegális tartalmak elleni küzdelemben jelenleg alkalmazott módszereket, a válaszadók tapasztalatait, valamint a szervezetek által követett eljárásokat, és az általuk elért eredményeket hivatott feltérképezni. A második rész a válaszadóknak az illegális online tartalom elleni potenciális szakpolitikai megoldásokkal kapcsolatos észrevételeiről, véleményéről és preferenciáiról hivatott információkat gyűjteni.

A Bizottság a konzultációs időszak lejárta után összesítő jelentést fog kiadni, melyben minőségi szempontú elemzést ad majd közre az összes konzultációs tevékenységről.

A kérdőív az alábbi linken érhető el:

https://ec.europa.eu/info/consultations/public-consultation-measures-further-improve-effectiveness-fight-against-illegal-content-online_hu#questionnaire