Idén, 2018. október 5–19. között 15. alkalommal kerül megrendezésre a Design Hét Budapest fesztivál, mely az évek során rengeteg alkotónak és kreatív vállalkozásnak segített a bemutatkozásban. „Ugyanakkor továbbra is fel kell hívni a figyelmet azokra a teendőkre, amik elengedhetetlenül fontosak, ha valaki vállalkozóként kíván értéket teremteni egyedi alkotásából, eljárásából, szellemi termékéből” – hangsúlyozza Osvárt Judit, a Design Hét Budapest kurátora.

Kevesen tudják, hogy ha a szabadalmi bejelentést megelőzően például feltöltenek egy videót a Youtube-ra találmányukról, alkotásukról, – ami bárki számára hozzáférhető – azzal már el is vesztették annak a lehetőségét, hogy oltalmat szerezzenek szellemi termékükre! Ilyen és hasonló tudnivalókról szóló kvízeken keresztül mutatja be a hivatal a mulaszthatatlan teendőket. A Design Hét Budapest ezért örömmel csatlakozott a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala kezdeményezéséhez.

Az érdeklődő látogatók a standon megtalálhatják a Budapest Design Map idei kiadását is, benne 150 fővárosi magyar designvállalkozás elérhetőségével és nyitvatartásával. Itt debütál a Szigeten az idén 15 éves Design Hét Budapest kisfilmje, benne a létrejöttét elősegítő szereplők, tervezők, kreatívipari vállalkozók bemutatkozásával és visszaemlékezéseivel. A kisfilmből megismerhető a világ designeseményei között előkelő helyen szereplő budapesti fesztivál története és küldetése.

A Design Hét Budapest Kárpáti Tibor, nemzetközi hírű illusztrátor kreatív folyamatábrájával mutatja be, hogy a design mindennapi életünk kikerülhetetlen része, egyszerre könnyíti meg és teszi szebbé azt. (lásd: mellékelt fotó)

A hivatalhoz tartozó Hamisítás Elleni Nemzeti Testület önálló sátorral van jelen a Sziget Fesztiválon, hogy alternatív módon is tájékoztassa a fesztivál látogatóit az alkotásaikhoz fűződő jogaikról. A sátorban négy különböző témával ismerkedhetnek meg az idelátogatók: a szerzői jogokkal, a gyógyszerhamisítással, továbbá neves feltalálókkal és a védjegyekkel. Mindegyik programpontnál lehetőség van kitölteni egy izgalmas kvízt az adott témával kapcsolatban, illetve a védjegy fogalmát ismertető installáció keretében egyedülálló VR-élménnyel is gazdagodhatnak a látogatók. Természetesen nem maradhat el a jutalom sem, az előtérben brosúrák és ajándékok várnak a látogatókra, illetve kézhez vehetik a képeket, amiket barátaikkal készítettek a szelfi-falnál.

Keresd a HENT NO KAMU! sátort!

https://www.facebook.com/budapestdesignweek

szerző:  Lantai József

cikk forrása:

https://euroastra.blog.hu/2018/08/13/mar_a_design_hetre_hangolnak_a_szigeten_most_megtudhatod_mi_a_design_es_mikent_vedd_meg_kreativ_vall