(fotó forrása: m.gruppi.hu)

A karácsonyt megelőző héten hagyományosan megugrik a különböző játékok és apró csecsebecsék iránti kereslet, ezért érdemes számolni a hamis, illetve ellenőrizetlen forrásból származó termékek dömpingszerű megjelenésére is, amelyek súlyos következményeket jelenthetnek az óvatlan fogyasztók számára. A hamis termék megvásárlását követően ugyanis olyan problémákkal szembesülhet a fogyasztó, amelyekkel egy eredeti árucikk esetében szinte biztosan nem fog. Ez a játékok és egyéb elektrotechnikai eszközök kapcsán az egészségre és testi épségre gyakorolt káros hatás mellett anyagi kárt is jelenthet, mivel meghibásodás esetén a fogyasztó kárát nem lehet megtéríteni a gyártói garancia és számla hiányában.

 Az egyik legsúlyosabb veszélyt az évről-évre megjelenő, ellenőrizetlen forrásból származó karácsonyfaizzók jelentik. A gyenge minőségű izzók vezetékei ugyanis vékonyabbak a kelleténél és rossz a szigetelésük is. Egy rosszul beforrasztott izzó pedig kicsúszhat a foglalatból, ami könnyen rövidzárlathoz és ezáltal tűzhöz vezethet.

 „A korábbi felméréseink alapján azt tapasztaljuk, hogy a hamis termékek alacsonyabb ára még mindig nagyon vonzó a vásárlók számára, ezért a káros következmények megelőzése érdekében leginkább arra kívánjuk ösztönözni őket, hogy akkor se vásároljanak hamis terméket, ha azt jóval olcsóbban, és az eredetihez látszólag hasonló minőségben is beszerezhetik” – hívta fel a figyelmet Németh Mónika. A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) titkára szerint számos lehetősége van a fogyasztónak arra, hogy még a vásárlás előtt ellenőrizni tudja, hogy valóban eredeti árucikkel van-e dolga.

Az árulkodó jelek könnyen felismerhetőek abban az esetben, ha a fogyasztónak lehetősége van kézbe venni és megvizsgálni az adott terméket még a vásárlás előtt: komoly gyanúra adhat okot a feltűnően alacsony ár, az árusítás helye és körülményei, a kivitelezés látható minőségi problémái, az eredeti csomagolás és a szokásos tartozékok (pl. magyar nyelvű használati útmutató, jótállási jegy) hiánya. Az is komoly aggályokat vet fel, ha a csomagoláson nem tüntetik fel a gyártási helyet, illetve a származási országot, vagy a csomagoláson, használati utasításon helyesírási hibák vannak.

Mivel folyamatosan nő az online megrendelések aránya is, a szakemberek szerint a vásárlónak bizonyos paramétereket körültekintően kell megvizsgálnia, ha nem szeretne pórul járni: érdemes gyanakodni, ha egy drága terméket kis felbontású, alacsony minőségű képpel hirdetnek az oldalon, valamint ha az URL-ben az adott márka nevén kívül további elemek is találhatóak. Ez utóbbi ugyanis arra enged következtetni, hogy nem a hivatalos honlapot értük el. Árulkodó jel az is, ha egy nemzetközi márka esetén a webcím nem .com-mal (vagy az adott nemzetet jelölő végződésre, például fr, .it, .hu), hanem .net-tel, .biz-zel, stb. zárul.

„Érdemes még tematikus blogokon és fórumokon is tájékozódni, hiszen nagyban megkönnyítheti a döntést, ha valaki megosztja azokat a felületeket, amelyeken nem ajánlatos beszerezni a kívánt termékeket” – mondta el Németh Mónika. Hozzátette: az online keresőmotorok segítségével is megéri kutakodni, hiszen az árucikk nevét a hamis szóhoz csatolva számos olyan oldalt találhat az érdeklődő, ami segíthet az eredeti termék és annak hamisított változatai közötti különbségek azonosításában.