hamisitas_ellen_Sz.Anna

A díjazottal készített riport:

HENT – Hogyan értesült pályázatunkról?
Szentirmai Anna – Pályázatukról az etika tanáromtól hallottam, aki rávett, hogy készítsek egy pályaművet. Lelkesedése később rám is átragadt, és utólag egyáltalán nem bántam meg, hogy pályáztam, szerintem nagyon megérte.
HENT – Mi adta az ötletet a pályamunkához?
Szentirmai Anna – Amikor elkezdtem ötleteket gyűjteni abban biztos voltam, hogy rajzolni szeretnék valamit, hiszen ez az egyik kedvenc hobbim. A szem ábrázolásával azt próbáltam kifejezni, hogy mennyire könnyű megtéveszteni az embereket egy-egy hamis termékkel, milyen simán látjuk valódinak azt, ami csak egy hamisítvány. A képen látható felirattal pedig hangsúlyozni szerettem volna, hogy ez számunkra igen veszélyes lehet, ezért próbáltam egy egyszerű, de lényegretörő felhívást megfogalmazni.
HENT – Tudatosan figyel arra, hogy egy termék hamis-e?
Szentirmai Anna – Természetesen én is igyekszem figyelni, hogy melyik termék hamis melyik nem, bár mostanában szerencsére nem futottam össze egy ilyen áruval sem.
HENT – Milyen ötletei, javaslatai vannak arra nézve, hogy még hatékonyabb legyen a hamisítás elleni fellépés?
Szentirmai Anna – A hamisítás elleni felhívásokkal kapcsolatban sokszor azt tapasztaltam, hogy például az ijesztő gyártási körülményekről készült képeknél az emberek úgy gondolják, hogy ezek csak a legsúlyosabb eseteket mutatják és ezzel próbálják őket megijeszteni, de biztosan nem ilyen komoly a dolog. Ezen talán úgy lehetne segíteni, ha az embereknek kézzel fogható bizonyítékuk lehetne a helyzet súlyosságáról, pl. lehetőségük nyílna megtekinteni ezeket a gyártási helyszíneket vagy beszélhetnének olyan emberekkel, akik már megtapasztalták ezeknek a készítményeknek az ártó hatását.

Gratulálunk a színvonalas pályaműhöz!