nemzetköziAkc

 

 

 

Ki ne szeretne sportos, kidolgozott, izmoktól duzzadó testet magának? – tette fel a költői kérdést a konferencián köszöntőjében Töreki Sándor vezérőrnagy, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) bűnügyi országos rendőrfőkapitány-helyettese, majd így folytatta: – Van, aki a cél elérése érdekében a nehezebb utat, azaz a kemény sporttevékenységet választja, mások szeretnének kényelmesen révbe érni: kevesebb vesződséggel, doppingszerekkel pótolva az edzésmunkát. A profi sportolók nemcsak egészségromboló, de etikátlan előnyszerzésének a szankcionálása a doppingellenes szervezetek feladata, munkájuk első számú célja a sportszerű, egyenlő feltételeken alapuló versenyhelyzetek megteremtése. A magyar törvényalkotók 2012-ben a büntető törvénykönyv három tényállásával igyekeztek meghatározni a gyógyszerészeti tematikába sorolható teljesítményfokozó szerrel visszaélés, a gyógyszerhamisítás, illetve az egészségügyi termék hamisításának büntetőjogi vonatkozásait. A törvény megalkotásának célja az volt, hogy szigorúbban lépjen fel az említett szerek terjedésével és a fogyasztásukkal előidézhető egészségkárosítással szemben. A hazai jogalkotónak nem volt célja a fogyasztókat büntetni, ezért a felelősségre vonást a tiltott teljesítményfokozók előállítása, átadása, kínálása, forgalomba hozatala, a tiltott szer orvosi vényen való rendelése, illetve kiemelt esetként a 18. életévét be nem töltött személy esetében a doppingolásra való rábírás, a szerhasználathoz nyújtott segítség formáiban tekinti üldözendőnek.

A bűncselekményként kezelt elkövetési módozatok elleni küzdelemben a rendőrség a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV), valamint az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettel (OGYÉI) közösen lép fel. 2016. október 15-én a kitűzött célok hatékonyabb elérése érdekében a nemzeti doppingellenes szervezet és a rendőrség együttműködési megállapodást adott ki. A chartában megfogalmazott célok között szerepelt a fenti bűncselekmények elleni küzdelem eredményességének előremozdítása, továbbá a gyors és hathatós fellépés koordinálása. Az együttműködő felek nyilatkozatukban vállalták, hogy részt vesznek egymás képzésein, közösen értékelik eredményeiket, és ugyancsak egyeztetetés után határoznak meg új feladatokat.

A nemzetközi Pangea akció részeként az ORFK munkatársai 2017. szeptember 12-én több megyében és a fővárosban tartottak összehangolt rajtaütést a tiltott teljesítményfokozók és más illegális vagy hamis gyógyszerkészítményekkel kapcsolatba hozhatók ellen. Az ORFK bűnügyi főosztálya által koordinált és több mint fél éven keresztül előkészített együttműködésben a Hajdú-Bihar, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Fejér és Pest Megyei, valamint a Budapesti Rendőr-főkapitányság vett részt.

Az eredményes akcióban 313, különböző szakmai területen szolgáló rendőr vett részt, az intézkedések során a hatóságok közel 170 fajtájú, összesen több mint 30 ezer darabnyi tablettát, megközelítőleg 54 millió forintnyi, a gyanú szerint az illegális szerek eladásából befolyt összeget foglaltak le. A nagyszabású, a törvénytelen anyagok előállításából és azok kereskedelméből hasznot húzó csoportok számára üzenetértékű fellépést a nemzetközi célkitűzésekkel harmonizálva idén is végrehajtottuk.

Az Europol 2019-ben meghirdette a hamis gyógyszerek és tiltott teljesítményfokozók elleni Viribus akciót, melynek keretei közt hazánkban az ORFK, a NAV, az OGYÉI, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület vett részt.

A több helyszínre kiterjedő intézkedéssorozat értékelése, a lefoglalt készítmények listázása folyamatban van, a letartóztatott személyek adataival együtt az eredményeket június végéig közöljük az ernyőszervezetként tevékenykedő Europollal.

Szerző:  SZILÁGYI ATTILA

a cikk és a fotó forrása: ZSARU 2019-07-10