Mivel ez szigorúan tilos – hiszen az étrend-kiegészítők hivatalosan élelmiszernek minősülnek – a szert visszahívták és kivonták a forgalomból.

boom

 

 

 

 

A Nébih szakemberei most újra rendeltek a szerből, amelyet a gödöllői Perfect Play Kft. forgalmazott, és megismételték a vizsgálatát. Mint kiderült, a BoomBoom “terápiás mennyiségben tartalmaz szildenafilt, ezáltal a termék fogyasztóit komoly egészségkárosodási kockázatnak teszi ki. A veszély elhárítása érdekében a Nébih azonnali hatállyal, véglegesen megtiltotta a termék forgalomba hozatalát.”

A szildenafil gyógyszerhatóanyag a foszfodiészteráz-5 enzim (PDE-5) gátló hatása révén az erectilis dysfunctio terápiájában alkalmazott vegyület, élelmiszerben azonban a hatályos jogszabályok értelmében tilos felhasználni, kizárólag az engedélyezett, felügyelt körülmények között előállított gyógyszerekben engedhető meg, továbbá az ezen hatóanyagot tartalmazó készítmények kiadása Magyarországon orvosi rendelvényhez kötött.

Mivel a vizsgált termék a csomagoláson található összetételre vonatkozó információknak nem felel meg – eszerint ugyanis kizárólag növényi hatóanyagokat tartalmaz –, hamisítványnak minősül, amelynek elfogyasztása esetén a vásárlók komoly egészségkárosodási kockázattal számolhatnak.

A tavalyi ellenőrzés alkalmával a termékben tadalafil gyógyszer-hatóanyagot azonosított a laboratórium, tehát a forgalmazó ismételten hamisított terméket hozott forgalomba. Éppen ezért a hatóság azonnali hatállyal megtiltotta a „BoomBoom növényi kivonatokat tartalmazó étrend-kiegészítő kapszula férfiak részére” megnevezésű termék forgalomba hozatalát, valamint azonnali hatállyal elrendelte a jelenleg forgalomban lévő összes terméktétel kivonását a forgalomból, valamint azoknak a visszahívását is, amelyek eljutottak a fogyasztókhoz.

Az ismételt hatósági mintavétel eredménye egyértelművé tette, hogy a forgalmazó nem tudja garantálni az érintett élelmiszer biztonságosságát, ezért a termék a továbbiakban nem forgalmazható.

Az ügyben az eljárás folyamatban van. A Nébih a forgalmazóval szemben élelmiszer-ellenőrzési bírságot szab ki, továbbá törvényi kötelezettségéből fakadóan, a hamisítás miatt büntetőfeljelentést is tesz.

a cikk és a fotó forrása:

https://hvg.hu/kkv/20190719_nebih_boomboom_etrend_kiegeszito_potencianovelo_forgalmazas_megtiltas#rss