Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint a lefoglalt áruk mennyisége nőtt a 2017-es adatokhoz képest, ami a normál és expressz postai szolgáltatások keretében kézbesített kis méretű csomagok jelentős számára vezethető vissza.

Bár a feltartóztatott szállítmányok száma 57 433-ról 69 354-re ugrott, a lefoglalt árucikkek száma az előző évekhez képest összességében mégis csökkent.

Legnagyobb arányban:

  • cigarettát (15 százalék),
  • játékokat (14 százalék),
  • csomagolóanyagokat, illetve címkéket, cédulákat, matricákat (9 százalék),
  • továbbá ruhákat (8 százalék)

koboztak el a hatóságok. Az otthoni személyes használatra szánt termékek az összes lefoglalt áru közel 37 százalékát tették ki.

A hamisítványok legnagyobb része Kínából származik. A hamisított italok, parfümök, kozmetikumok többsége viszont Törökországból, az alkoholos italok pedig Észak-Macedóniából. A vámosok nagy számban találtak Hongkongból származó hamis órákat, mobiltelefonokat és tartozékokat, tintapatronokat és tonereket, illetve CD-ket és DVD-ket. A számítástechnikai felszerelések fő forrása India, a cigarettáké Kambodzsa, a csomagolóanyagoké pedig Bosznia-Hercegovina volt.

“A vámtisztviselők EU-szerte már eddig is sikereket értek el az olyan hamisított áruk nyomon követésében és lefoglalásában, amelyek a fogyasztókra nézve gyakran veszélyesek. Munkájuk azonban még nehezebb lett a kis méretű csomagok számának az online értékesítések miatt bekövetkezett növekedése miatt” – mondta Pierre Moscovici gazdasági és pénzügyi biztos.

Egy korábbi tanulmány szerint a hamisított áruk miatt az EU-s vállalkozások közvetlen értékesítési vesztesége évente 56 milliárd eurót tesz ki.

a cikk forrása: https://index.hu/gazdasag/2019/09/19/246_milliard_forintnyi_hamis_aru_akadt_fenn_tavaly_az_eu_hatarain/