Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) 2016-ban indította el az agorateka.eu oldalt azzal a céllal, hogy az Unió polgárai könnyebben találják meg a jogszerű online tartalomszolgáltatásokat. A projekthez 2018-ban csatlakozott hazánk is, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalával (SZTNH) együttműködő Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) közreműködésével létrehozott hungaroteka.hu oldallal.

A gyűjtőportál a jogszerűen működő digitális szolgáltatásokat jeleníti meg, segítve ezzel azokat a fogyasztókat, akik tudatosan keresik a legális online tartalmakat: összegyűjti a jogszerű zenei, film, e-könyv, videójáték és sportesemény elérhetőségeket, gyors és egyszerű hozzáférést biztosítva az online ajánlatokhoz.

„A legtöbb illegális tartalmat szolgáltató oldal első ránézésre nagyon hasonló egy legális felülethez, vagyis egy törvényesen elérhető tartalom keresése az interneten nehézséget jelenthet. Ezért is tartjuk nagyon fontos eredménynek, hogy mostantól lehetőség lesz legálisan, gyorsan és könnyen elérni filmeket, tévéműsorokat, zenéket, e-könyveket, játékokat és sporteseményeket” – hívta fel a figyelmet Németh Mónika. A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) titkára hozzátette: amennyiben a felsorolásban nem szerepel egy olyan honlap, amely hozzáférést kínál az érintett digitális tartalomhoz, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy a honlap illegális. Előfordulhat, hogy a portál számára még ismeretlen a honlap, vagy nem akar felkerülni a listára, esetleg már kérelmezte a listára való felvételt, de még tart a jóváhagyási eljárás.

A HENT és a Tárki 2019-ben végzett közös kutatásában a hazai internetezők kevesebb mint egyötöde (17-18%-a) állította azt, hogy nézett vagy hallgatott nem jogtiszta filmet vagy zenét. Az illegális letöltést választók több mint fele (56%) azzal indokolta a letöltést, hogy nem akar fizetni ingyen is beszerezhető tartalmakért, ami 5 százalékpontos emelkedést jelent tavaly óta. Továbbá ezen válaszadók 70%-a egyáltalán nem lenne hajlandó azért fizetni, hogy legális forrásból férhessen hozzá online tartalmakhoz.

Horváth Péter, a HENT tagja, a ProArt a Szerzői Jogokért igazgatója kijelentette: „Sok esetben még a tudatos kultúrafogyasztókat is nehéz feladat elé állítja a legális és illegális oldalak felismerése, ezért az oldal komoly segítséget jelenthet a jogszerű online tartalomfogyasztás támogatásában azáltal, hogy megjeleníti a hazai legális tartalomforrások elérhetőségét.”

A Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalának (EUIPO) egyik legfrissebb idei kutatásából kiderül, hogy az európaiak 3,6%-a (az EU lakosságából 13,7 millió ember) streamel engedély nélküli internetes tartalmat, amelynek következtében tavaly 941,7 millió euró illegális bevétel keletkezett, ami egy átlagos felhasználóra vetítve 5,74 eurót jelent havonta.

Az EUIPO egy korábbi, 2016-os jelentéséből pedig az derült ki, hogy a magyar fiatalok több mint negyede (26%) nem tudja eldönteni, hogy az adott tartalom fogyasztásakor legális, vagy éppen illegális felületet használ (ez az arány 22%-os az Európai Unióban). A felmérés szerint egyébként a digitális tartalmakhoz való hozzáférés során a fiatalok leginkább az adott oldal minőségét tartják fontosnak (64%), az olcsó vagy ingyenes elérés lehetősége csak ezután következik 59%-kal, az adott felület biztonsága pedig a harmadik helyen szerepel 52%-kal.

A nemzetközi szervezet egy évvel későbbi kutatása ugyancsak megerősítette a gyanút, hogy az online tartalmak kapcsán sok esetben az ismerethiány jelenti az egyik legsúlyosabb problémát, vagyis az érintett felhasználók nem tudják megállapítani, hogy mi minősül legális vagy éppen illegális forrásnak: csak minden negyedik (24%) európai fogyasztó gondolkodott el azon, hogy bizonyos zeneszámok vagy videók letöltésére szolgáló oldalakat legálisan használja-e, vagy sem. Ennek kapcsán Lábody Péter, Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) Szerzői Jogi Főosztály vezetője elmondta: „Bár legális felületek elérésre eddig is volt lehetőség, mostantól jóval könnyebb lesz a fogyasztónak az oldalak legalitása kapcsán tájékozódni, ez pedig közvetve ahhoz is hozzájárulhat, hogy mérsékelje a jogszerűtlen tartalmak fogyasztásából eredő anyagi károkat.”