Hazánkban folyamatosan nő a kereslet az étrend-kiegészítők iránt – mutat rá a HENT tavaly készített, legfrissebb kutatása. Számottevő növekedés tapasztalható a 18 és 22 év közötti korosztály körében: míg 2018-ban 31 százalékuk szedett ilyen készítményeket, addig ez az arány 2019-re 46,7 százalékra emelkedett. Az adatokból az is jól látszik, hogy tavaly a válaszadók több mint háromnegyede (76,5 százaléka) tisztában volt azzal, hogy az étrend-kiegészítők a hagyományos étrend kiegészítését szolgálják (pl. vitaminokkal, ásványi anyagokkal), ami közel tíz százalékpontos emelkedést jelent a 2018-as eredményhez képest. A HENT egy idei – a fiatalok hamis termékekkel kapcsolatos attitűdjét vizsgáló – felmérése szerint a 18 és 26 év közöttiek 39 százaléka találkozott már valamilyen hamis étrend-kiegészítővel. A kutatásból az is kiderült, hogy a fiatal felnőttek közel 70 százaléka (67 százalék) az internetet, 56 százalékuk pedig azon belül is a közösségi médiát tartja a hamisítványok forgalmazásának legnépszerűbb csatornájának.

A hamisított vagy nem ellenőrzött forrásból származó fogyókúrás szerek különösen nagy veszélyt jelenthetnek az egészségre, hiszen megfelelő minőségellenőrzés hiányában tényleges összetételükről aligha lehet megbízható információhoz jutni. Alkalmazásuk esetén csupán a jobbik eset, ha az ígért testsúlycsökkenés elmarad. Előfordulhat, hogy az illegális termék olyan hatóanyagokat tartalmaz, amelyek nincsenek feltüntetve annak jelölésén, így akár olyan mellékhatások megjelenéséhez vezethetnek, amelyek komoly egészségügyi kockázatot jelentenek. A fel nem tüntetett összetevők, ráadásul az arra érzékenyeknél súlyos allergiás reakciókat is kiválthatnak, ezért a halálos kimenetel sem zárható ki.

„Bizonyos, fogyást támogató készítmények, megfelelő diétával és mozgással kombinálva, valóban megoldást jelenthetnek a testsúlyproblémákkal küzdők számára, azonban mindenképp éljünk a gyanúval, ha egy online hirdetés egy eddig ismeretlen „csodatablettát” kínál számunkra. A jogszabályi előírások ugyanis egyértelműek: tilos olyan állítások használata, amelyek a súlycsökkenés ütemére vagy mértékére utalnak.” – emelte ki Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke, a HENT elnökhelyettese. Hozzátette: a megbízható fogyókúrás termékek megkülönböztetését nehezíti, hogy a jelenleg piacon lévő ilyen típusú készítmények túlnyomó többsége étrend-kiegészítőnek minősül: az étrend-kiegészítők pedig a jelenlegi Uniós gyakorlatnak megfelelően forgalmazás előtt nem esnek át bevizsgálási folyamaton, a gyártónak csupán bejelentési kötelezettsége van az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) felé.

Sajnálatos módon a súlyos, estenként halálos mellékhatások miatt piacról kivont hatóanyagok (pl.: szibutramin) jelenleg is megtalálhatóak az illegális internetes forgalmazásban, amelyek komoly veszélyt jelentenek a fogyni vágyók egészségére, életére! – figyelmeztet Bérci István, a Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesületének (MÉKISZ) elnöke.

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület, a Magyar Gyógyszerészi Kamara, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége, a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége és a Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesülete által életre hívott Biztonságos Étrend-kiegészítő Program legfőbb célja az, hogy a fogyasztók kizárólag garantált minőségű termékekhez jussanak hozzá. A Program összetett minőségtanúsítási szabályzatának segítségével biztosítható, hogy a részt vevő gyógyszertárakba csak hamisítás-mentes, ellenőrzött hatóanyag-összetételű, biztonságos, a fogyasztók egészségét nem veszélyeztető étrend-kiegészítők kerüljenek. Országszerte eddig több mint 1600 patika csatlakozott a Biztonságos Étrend-kiegészítő Programhoz, akik vállalják, hogy csak olyan gyártótól és forgalmazótól vásárolnak ilyen termékeket, amelyek részt vesznek ebben a Programban.

Amennyiben biztonságos fogyókúrás készítményt szeretne vásárolni, keresse a gyógyszertárakban a Biztonságos Étrend-kiegészítő Program védjegyét: 

Az együttműködéshez csatlakozott gyógyszertárak listája ide kattintva érhető el.