Az élelmiszerhamisítás visszaszorítását célzó akcióban több mint 12 ezer tonna illegális és nagy valószínűséggel egészségre káros terméket foglaltak le, köztük legnagyobb számban állateledel (5000 tonna) és alkoholos italok (2000 tonna), a lefoglalt hamisított árucikkek összértéke 28 millió euróra taksálható. A hatóságok felszámoltak 19 szervezett bűnözői csoportot is, illetve 406 gyanúsítottat tartóztattak le.

Az immár kilencedik alkalommal megrendezett akcióhoz a korábbi évekhez hasonlóan Magyarország is csatlakozott. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkatársai közel 65 ezer kilogramm hamis, vagy nem jogszerűen forgalmazott terméket, és több mint 120 ezer liter illegális forrásból származó, sok esetben egészségre káros folyadékot foglaltak le, összesen 290 ezer euró értékben.

Sajnos jól látszik, hogy a kialakult járványhelyzetben a bűnözői csoportok továbbra is nyerészkedni akarnak fogyasztókon, az elmúlt hónapokban is sok silány minőségű, hamisított termék, étel és ital került be az ellátási láncba, ezért fontosak az ilyen akciók, hiszen ezek segítségével nagyon hatékonyan tudjuk védeni a fogyasztókat. Az emberek egészségének és a hazai gazdaságnak a megóvásához elengedhetetlen a hazai és nemzetközi együttműködés és a közös fellépés.” – emelte ki Pomázi Gyula Pomázi Gyula, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület elnökhelyettese az eredmények kapcsán.