A koronavírus-járvány következtében megjelenő hamis gyógyszerek, maszkok és egészségügyi eszközök kereskedelmének visszaszorítása érdekében indult a STOP nemzetközi akció. A Vám Világszervezet által vezetett akció során több mint 300 millió egységnyi silány minőségű, hamis gyógyszert, megközelítőleg 50 millió darab orvostechnikai eszközt, valamint körülbelül 2,8 millió liter ellenőrizetlen forrásból származó kézfertőtlenítő gélt foglaltak le.

A 2020. május 11. és július 12. között lezajlott nemzetközi STOP akciót a koronavírus-járvány következtében fellendülő illegális gyógyszer-, és orvostechnikai eszköz kereskedelem visszaszorítása érdekében a Vám Világszervezet (VVSZ) hívta életre, gyorsan reagálva a kialakult járványhelyzet kihívásaira és kockázataira. A VVSZ mellett számos nemzetközi szervezet: az INTERPOL, az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala (UNODC), az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) és az Europol, valamint a magánszektor szereplői – többek között a Novartis, a Servier, a Pfizer, a Sanofi illetve az UL – is részt vettek az akcióban.

A mindössze 63 napot lefedő akció folyamán, nemzetközi szinten közel kétezer (1683) rajtaütésre került sor, amelyek során több mint 300 millió egység illegális forrásból származó, esetenként lejárt szavatosságú gyógyszer, továbbá 47 millió darab hamisított orvosi felszerelés (maszkok, kesztyűk, COVID-19 tesztkészletek, hőmérők és védőruhák), valamint körülbelül 2,8 millió liter ellenőrizetlen forrásból származó kézfertőtlenítő gél került lefoglalásra.

A nemzetközi összefogás Magyarországon is komoly sikerrel zárult a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, illetve az Országos Rendőr-főkapitányság munkatársainak kitartó munkájának-, valamint a Hamisítás Ellen Nemzeti Testület (HENT) koordinációs és szakértői helytállásának köszönhetően.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal az akció végrehajtása során közel 200 ezer járművet és 400 ezer személyt ellenőrzött, majd a szakhatósági döntések alapján több mint 3,5 millió darab különféle típusú árunak adott „STOP” jelzést. A lefoglalt vagy visszatartott termékek legnagyobb része hamis, nem megfelelő minőségű, engedély nélküli orvostechnikai eszköz, gyógyszer, fertőtlenítő folyadék és védőeszköz (leginkább maszk) volt.

Az egészségügyi előírásoknak nem megfelelő, vagy az illetékes hatóságok által nem engedélyezett hamis termékek lefoglalásával sikerült megóvni az állampolgárokat a potenciálisan hatástalan vagy akár káros hatású gyógyászati eszközök okozta veszélyektől. A nemzetközi művelet fontos eredménye továbbá, hogy a kereskedelem és a határaink is biztonságosabbá váltak, hiszen az akció során regisztrált adatok nagyban segítik a hatóságok munkáját, így pontosabb képet tudnak alkotni a hamisítók által használt főbb útvonalakról és módszerekről, valamint a koronavírus-járványhoz kapcsolódó leggyakrabban forgalmazott termékekről is.

2020-ban megvalósult akciók

IX. OPSON

2019 decembere és 2020 júniusa között sikeresen lezajlott az Interpol és az Europol által

koordinált IX. OPSON nemzetközi razzia: 83 ország részvételével összesen 26 ezer rajtaütésre került sor. Az élelmiszerhamisítás visszaszorítása érdekében létrejött akció során több mint 12 ezer tonna illegális és nagy valószínűséggel egészségre káros termék került lefoglalásra, köztük legnagyobb számban állateledel (5000 tonna) és alkoholos italok (2000 tonna), a legfoglalt hamisított árucikkek összértéke 28 millió euróra taksálható. A hatóságok továbbá 19 szervezett bűnözői csoportot számoltak fel, illetve 406 gyanúsítottat tartóztattak le.

XIII. Pangea

A kormányzatok és a gyógyszeripari szereplők karöltve harcolnak az utánzatok, a nem megfelelő minőségű és hamisított gyógyszerek ellen. Ennek köszönhetően az érintett szervezetek idén 13. alkalommal szervezték meg a PANGEA elnevezésű akciót, amely nagy erőkkel lép fel a hamis gyógyszerek és étrend-kiegészítők forgalmazása ellen, valamint az illegális internetes patikák felszámolásért. A közölt adatok szerint a 2020 márciusában lezajlott nemzetközi akció során több mint 2000 olyan internetes linket találtak, amelyeken valamilyen, a koronavírushoz köthető hamis eszközt, főként orvosi maszkot hirdettek, továbbá közel 34 ezer darab, szintén a járványhoz kapcsolódó terméket foglaltak le a határokon.