Mindenki tapasztalhatja, hogy nap mint nap újabb és újabb étrend-kiegészítők jelennek meg az eladási helyeken és a készítmények ilyen nagy száma mellett nem könnyű az eligazodás, hogy mikor melyik készítményt érdemes választani. Az alábbi rövid útmutató a tudatos fogyasztók termékválasztáshoz kíván segítséget nyújtani.

Vásárlás helye

Az étrend-kiegészítő készítményeket ott érdemes megvásárolni, ahol a készítménnyel kapcsolatos kérdéseinkre szakemberek tudnak válaszolni. A gyógyszertárakban az étrend-kiegészítők helyes alkalmazására vonatkozó teljes körű szakmai tájékoztatással történő kiadása biztosított.

A Biztonságos Étrend-kiegészítő Program egy olyan 2016. óta működő kezdeményezés, amely a minőségbiztosítás eszközrendszerére támaszkodva kívánja biztosítani, hogy a programban résztvevő értékesítési helyekre megbízható minőségű biztonságos étrend-kiegészítő készítmények kerüljenek. A gyógyszertárak többsége csatlakozott a programhoz, ezeket a logó különbözteti meg a többitől.

Minőség és megbízhatóság

Az étrend-kiegészítők minőségét külső ránézésre aligha lehet megítélni, ezért fogyasztóként a minőségi termék megtalálásához néhány könnyen ellenőrizhető szempontra érdemes odafigyelni, úgymint

megbízható gyártók terméke, akik működését szigorú etikai előírások szabályozzák (pl. MÉKISZ tagvállatok – lásd www.mekisz.hu )
a terméket gyártó, forgalmazó cég illetve gyógyszertár részese az logóval azonosítható „Biztonságos Étrend-kiegészítő Program”-nak (lásd www.mekisz.hu és www.mgyk.hu )
tanúsító védjeggyel ellátott termékek (pl. MÉKISZ tanúsított minőség )

Biztonságosság

Amennyiben a minőség garantált, úgy a biztonságosság az indokolt és helyes alkalmazáson múlik. Amikor új készítményt választunk érdemes szakember (orvos, gyógyszerész) tanácsát kérni, hogy megtaláljuk szükségletünknek legjobban megfelelőt és több készítmény egyidejű alkalmazása esetén a kölcsönhatások és a túladagolás kockázatát elkerülhessük.

Összetétel

Olyan készítményt válasszunk, amelyik csak azokat az összetevőket tartalmazza, amelyekre tényleg szükségünk van és amelyekről van információnk. Nem mindig a legtöbb összetevőt tartalmazó készítmény a legjobb választás, sőt…. A növényi anyagokat tartalmazó készítmények közül azokat részesítsük előnyben, amelyek jelölésén nem csak a kivonat mennyisége, de a növényre jellemző komponens mennyisége is feltüntetésre kerül.

Hatóanyag mennyiség

Mindig nézzük meg a termék jelölésén a hatóanyagok mennyiségét. Ami nagyon kevésnek tűnik az lehet, hogy tényleg nagyon kevés. Bár nem könnyű, de nézzünk utána megbízható forrásokból, hogy mi lehet a hatásos mennyiség. A vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok esetében érdemes átgondolni, hogy szükségünk van-e olyan termékre, amelyben több összetevő esetében is nagyon alacsony vagy nagyon magas a jelölésen feltüntetett százalékos érték (a hatóanyag mennyisége a napi beviteli referenciaérték százalékában megadva).

Hatásosság

Az étrend-kiegészítő készítmények a kiegyensúlyozott, vegyes étrend mellett egészségünk megőrzését szolgálják. Terápiás célra a gyógyszer a helyes választás, azonban tény, hogy az egészségmegőrző termékek összetevőinek is van kedvező hatása. Erre a termék jelölésén feltüntetett állítások adnak támpontot. Amennyiben a hatóanyag megválasztása és annak mennyisége átgondolt, úgy a várt hatás sem fog elmaradni.

Ár

Az ár fontos szempont, de semmiképpen ne ez legyen az elsődleges. A minőségnek ebben a termékkategóriában tényleg ára van, mert a megfelelő minőségű, biztonságos terméket előállítani, csak ellenőrzött alapanyagokból, modern eszközökkel és szakképzett személyzettel lehet, melynek biztosítása számottevő költséggel jár.