Idén 7 díjazott kapta meg a szellemitulajdon-védelem területén kiemelkedően teljesítőknek járó Millenniumi Díj kitüntetést. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen zajló ünnepségen a Cirko Film – Másképp Alapítvány, az Élet és Tudomány hetilap, a Magyar Design Kulturális Alapítvány, az Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat Természettudományi Kutatóközpontja, a REGIO Játékkereskedelmi Kft., a SANOFI, illetve a Tankcsapda zenekar vehette át az elismeréseket.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) jogelődje, a Magyar Szabadalmi Hivatal a millennium évében, vagyis 2000-ben alapította meg a Millenniumi Díjat, amely a szellemi tulajdon védelmében példaadó intézmények, szervezetek kitüntetésére szolgál.

A díj megalapítása óta eltelt két évtized alatt – a mai díjazottakkal együtt – 83 kiemelkedő hazai szellemi és kulturális műhely részesült ebben a rangos kitüntetésben. Ezek jellemzően értékes szellemi tulajdoni portfólióval rendelkező vállalatok, kutatóhelyek, kulturális intézmények, szellemi alkotóműhelyek voltak.

A járvány rávilágított arra, hogy azok a gazdasági, tudományos és kulturális szervezetek bizonyultak erősebbnek, válságállóbbaknak, amelyek felelősséggel tudták kezelni szellemitulajdon-jogaikat. „Azon dolgozunk, hogy a gazdaság újraindítása során minél többen szerezzenek oltalmat újításaiknak, és ne hagyják, hogy szemfüles külföldi vállaltok húzzanak hasznot az innovációikból. A hazai bejelentők szellemitulajdon-védelmi aktivitása szerencsére az elmúlt években felívelő pályán mozog, a nemzeti úton benyújtott iparjogvédelmi bejelentések száma szinte mindegyik oltalmi forma esetében növekedett – ugyanakkor még mindig le vagyunk maradva az európai átlagtól az iparjogvédelmi oltalmak számosságát tekintve. A Millenniumi Díj idei kitüntetettjeinek példamutató teljesítménye azért is érdemel elismerést, mert munkájuk motiváló lehet a többi vállalkozás, szervezet számára is” – fogalmazott a Pomázi Gyula, az SZTNH elnöke.

Nagy Ádám, az Innovációs és Technológiai Minisztérium iparági stratégiákért és szabályozásért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében elmondta: „Ma már a szellemi tulajdon megléte a vállalkozások versenyképességének meghatározó eleme, s ennek védelme elősegíti, hogy az oltalmazott találmány, tárgy, szerzői mű a kitalálójának sajátja maradjon, ezzel együtt pedig szolgálja a közjót is. Viszonylag ritka, hogy például egy rockzenekar, egy gyógyszeripari cég, egy játékbolt, egy tudományos hetilap egyszerre kapjon díjat – mindez jól mutatja, milyen széles körű a magyar kreativitás és milyen fontos ezeknek a szellemi műhelyeknek, vállalkozásoknak a megbecsülése. A magyar gazdaság újraindításának is az egyik kulcsa, hogy a magyar vállalkozások ötletei, a technológiai fejlesztések, az innováció, mint a versenyképességet meghatározó tényezők utat törjenek a piac irányába.”

A szellemi műhelyek sokszínűségét jelzi, hogy Millenniumi Díjban részesült a kémia területén több mint ötven éve kiemelkedő tudományos teljesítményt nyújtó Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat Természettudományi Kutatóközpontja, valamint a több mint 110 éves hagyománnyal rendelkező gyógyszergyár, a SANOFI, továbbá a tudományos ismeretterjesztésben 75 éve élen járó Élet és Tudomány hetilap. Méltán kapott elismerést a több mint 30 éve a hazai termékek forgalmazásában élenjáró, innovatív REGIO Játékkereskedelmi Kft., illetve a Tankcsapda, amely profi tudatossággal kezeli zenei alkotásait, a zenekari brandet. Szintén díjat kapott a közel 30 éve létrehozott Magyar Design Kulturális Alapítvány, amely nagy mértékben segíti a vizuális környezetet alakító, látvány- és tárgyteremtő művészek, a design szakma munkáját, valamint az egyik artmozit közel három évtizede működtető Cirko Film – Másképp Alapítvány, amely a művészfilmek közönséghez való eljuttatásában vállal fontos szerepet.

A díjazottaknak ezúton is gratulálunk!