Milyen árukat hamisítanak? Hogyan lehet felismerni egy hamisítványt?

Milyen termékeket hamisítanak?

Gyakorlatilag már mindent hamisítanak, a ruházati termékektől a CD-ken, DVD-ken, elektronikai eszközökön, autóalkatrészeken, illatszereken, tintapatronokon, napszemüvegeken át a növényvédő szerekig, élelmiszerig, gyógyszerig.

A legtöbb márkás terméknek van olyan többletértéke, amelyet a hamisítók megpróbálnak kihasználni annak érdekében, hogy még nagyobb profithoz jussanak.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatai szerint hazánkban a leggyakrabban hamisított termékek közé a felső- és alsóruházat, a lábbelik, a kozmetikumok, valamint a szerzői jog megsértésével előállított és forgalmazott hang- és képhordozók, illetve szoftverek tartoznak. Hasonló adatokat mutatnak az európai uniós szinten végzett felmérések is, amelyek szerint a hamisítás által leginkább érintett iparágak a szoftver-, textil, ruházati-, zene-, filmipar, illetve gépjárműalkatrész-gyártás.

Hogyan lehet felismerni egy hamis árut?

Sajnos a hamisítók kreativitása határtalan, és technikájuk is egyre inkább fejlődik, ezért gyakran nem könnyű első ránézésre felismerni egy nem eredeti terméket. Odafigyeléssel, körültekintető vásárlással azonban a legtöbb esetben ki lehet szűrni a hamis terméket, ehhez adnak segítséget a következő tippek, amelyek a hamis termékre utaló gyanús körülményeket sorolják fel:

  • Első fontos körülmény a termék ára, hiszen a hamis termékek általában feltűnően olcsóbbak, mint az eredeti márkás termékek.
  • Az árusítási hely is árulkodó lehet, eredeti termékeket ritkán árulnak piacokon, félreeső helyen lévő, rossz állapotú raktárakban, utcai árusok vagy házaló kereskedők.
  • A megmunkálás, kivitelezés látható minőségi problémái (pl. elmosódott feliratok, az ismerttől eltérő színárnyalatok használata, helyesírási hibák, címkék, doboz, csomagolás, azonosítók hiányosságai, eltérő anyag használata, inverz színek használata) is segítenek annak eldöntésében, hogy valóban jogtiszta, eredeti termékkel vagy csak annak silány, illetve olykor „nem is olyan rossz” utánzatával van dolgunk.
  • Intő jel lehet az is, ha a csomagoláson ugyan szerepel a szükséges logó, védjegy, azonban a terméken magán már nem, vagy ha a terméket úgy árusítják, hogy hiányzik az eredeti csomagolása.
  • Valamely szokásos tartozék, pl. magyar nyelvű használati útmutató, kezelési kézikönyv, jótállási jegy hiánya is gyanúra okot adó jel, hasonlóan ahhoz, ha nem tüntetik fel a gyártási helyet vagy származási országot vagy a kapcsolattartási adatokat (gyártó vagy forgalmazó).

Hol árulnak hamisítványokat? A boltokba bekerülhetnek hamis termékek?

A hamis termékeket továbbra is legnagyobb mértékben piacokon és az utcán, illegális kereskedelmi csatornákon kínálják. Az internetes kereskedelem elterjedésével párhuzamosan egyre növekszik az interneten keresztül is a hamis termékek értékesítése.

Az sajnos 100%-os bizonyossággal nem állítható, hogy az üzletekben nem találhatók hamis termékek, ezért minden esetben körültekintő vásárlói magatartás indokolt.

Fogyasztóként mit lehet tenni a hamisítás ellen?A legutóbbi magyarországi felmérések szerint minden ötödik magyar nyitott hamis termékek vásárlására, de például hamis ruházati cikket az emberek fele vásárolna.

Ameddig a hamisítványok iránti kereslet fennmarad, azaz a fogyasztók nem fordulnak el a hamis termékektől, addig a kínálat sem fog csökkeni, sőt egyre növekedni fog a hamisítás mértéke.

Fogyasztóként legyen tudatában annak, hogy minden egyes hamis termék megvásárlásával illegális tevékenységet támogat, valamint akár saját egészségét, biztonságát is veszélyeztetik!

Fontos ezért, hogy utasítsuk el a hamis termékeket!

Amennyiben pedig hamis termékkel találkozik, célszerű bejelentést tenni a hatóságoknál vagy jelezni azt az eredeti gyártó felé! Ehhez hasznos linkeket és telefonszámokat talál itt.