A téma rengeteg lehetőséget ad a pályázó diákoknak arra, hogy végiggondolják a szellemi tulajdon szerepét az iskolai oktatásban, a szerzői jog által védett alkotások felhasználásának lehetőségeit, valamint az ezek megsértésével kapcsolatos tapasztalataikat.

A diákok az iskolai környezethez kapcsolódva dolgozhatják fel a hamisítással, a szerzői jogok megsértésével kapcsolatos tapasztalataikat, illetve az ilyen jogsértések megelőzéséhez, elkerüléséhez kapcsolódó tudnivalókat.

A szellemi tulajdon védelméről, a hamisításról és a szerzői jogi jogsértésekről hasznos információk elérhetők a Diákoknak menüpont alatt.

A pályázat leadási határideje: 2012. április 16.
Eredményhirdetés: 2012. április 26.
(a Szellemi Tulajdon Világnapja)

Bővebb információért a következő telefonszámon érdeklődhet: (1) 474 5961 vagy írjon a palyazat@jaf.hu e-mail címre.

JAF_HENT
A pályázat kísérő plakátja letölthető itt.

A hamisítás és szerzői jogi jogsértések témakörében ez már a harmadik meghirdetett pályázat: első ízben a HENT 2009-ben “Hamisítás, ahogy én látom” című pályázatot, amelyet a JAF 2011-es pályázata követett “Én így látom” címmel.

Kategóriák

  1. esszé- vagy novellaírás
  2. képregény-rajzolás
  3. fotósorozat-készítés
  4. plakátkészítés 

1. Írj esszét vagy novellát!

Az esszé vagy novella témája legyen az oktatásban tapasztalható szellemitulajdonjog-sértések. Írhatsz pozitív vagy negatív élményeidről is, vagy bármiről, aminek szem- vagy fültanúja voltál. Írhatsz akár a tanáraidról is például, hogy hogyan igyekeznek megakadályozni a szellemitulajdonjog-sértéseket vagy milyen prevenciós munkát végeznek az iskolában.
Pályázatod terjedelme ne legyen kevesebb egy gépelt oldalnál, de ne írj három oldalnál hosszabb esszét vagy novellát se! Illusztrációkat (pl. képek, fotók) alkalmazhatsz, ezek a terjedelembe nem számítanak bele.

Hasznos tippek:

1. Figyelj az idézés szabályaira! Olyan rövid történetekre vagyunk kíváncsiak, amelyek mások számára is érdekesek, tanulságosak lehetnek. Az esszé írásakor alapul vehetsz mások által megírt anyagokat is, azonban figyelj arra, hogy amennyiben másoktól idézel saját művedben, akkor az idézés forrását (pl. könyv, folyóirat címe, honlap linkje és az oldal lehívásának dátuma, valamint a mű szerzője) feltétlenül meg kell jelölni. A forrásmegjelölés nélküli idézés plagizálást jelent és a versenyből való kizárást eredményezi.

2. Figyelj a helyesírásra! Rendkívül kellemetlen, ha a műved tele van nyelvtani hibákkal. Első körben használhatsz szövegszerkesztőt, amelyik képes kiszűrni az alapvető gondokat, de inkább mutasd meg másoknak is a kész munkát, mert a nyelvhelyességet a programok nagy része nem szűri túl jól.

3. Figyelj a külalakra! Igyekezz olyan betűtípust használni, amely megtalálható lehet bármilyen szövegszerkesztőben. Nem érdemes túlságosan egyedi, vagy saját tipográfiát használni, mert így másoknál furcsán jelenhetnek majd meg a vizuális elemek.

4. Készíts vázlatot! Az ilyen pályázatokon könnyű elvérezni, ha egy alkalommal le akarod tudni a munkát. Azt javasoljuk, először írj egy vázlatot, hogy miről is szól majd az esszéd, aztán fokozatosan bővítsd a vázlatpontjaidat. Így megmarad az egyensúly, és ahogy újra- és újraolvasod a gondolataidat, biztos eszedbe jut minden, amit el akarsz mondani. Ugyanez igaz a novellára is, először találd ki a kerettörténetet, mi lesz a csúcspont, hová érkezik a végén a történet, és csak ezután ülj le megírni.

5. Tartsd tiszteletben mások jogait! Ha mások művéről vagy személyről készült képet kívánsz felhasználni, akkor arra kérj engedélyt! Lehetőség van bizonyos művekről készült képek ingyenes felhasználására, ennek járj utána! Különböző, “stockphoto” oldalak foglalkoznak a témával, könnyedén találhatsz jogdíjmentes, tetszetős képeket.

2. Rajzolj képregényt!

A képregényed legalább 6 képkockából, de maximum 32 képkockából álljon!

Hasznos tippek:

1. Előbb gondolkodj, utána alkoss! Először skicceld fel magadnak a vázlatot, tervezd meg a képregényedet! Akkor jársz a legjobban, ha először tömören megfogalmazod a mondanivalódat, majd szépen bővíteni kezded. Ha a történet “magjából” indulsz ki, akkor biztosan benne lesz a lényeg, illetve az újra- és újragondolással kifejezetten átgondolt, logikus képregényt kapsz majd.

2.Törekedj az eredetiségre! Rajzolhatsz saját képregényt is, vagy használhatod az interneten fellelhető képregény-generátorok (pl. Stripgenerator) valamelyikét is, de a saját készítésű pályaművek előnyt élveznek.

3. Készíts fotósorozatot!

A pályázatra beküldhető pályaművek a fotósorozat kategóriában legalább 4 fotóból, maximum 12 fotóból álljanak! A hosszabbik oldal legyen minimum 1200 pixel, az eszközöd felbontása minimum 4-5 Megapixel legyen, amikor a fotókat készíted. A képet saját belátásod szerint akár szerkesztheted is.
A fotósorozat igazán egyedi hangulatát az adja, hogy gyakorlatilag szöveg nélkül, néhány kép alapján mesélünk el egy történetet. Talán ez az egyik legnehezebb kategória, hiszen komoly művészi érzék és persze kreativitás kell, hogy elcsípd a megfelelő pillanatot. Haladóknak ajánljuk!
Mint minden kategóriában, a fotósorozat esetében is fontos, hogy a saját művedet add be. A képeket plágiumkereső szoftverrel ellenőrizzük, amennyiben gyanú merül fel az eredetiségét illetően, neked kell bizonyítanod, hogy saját fotódról van szó. Így érdemes az eredeti fájlokat is meghagyni, hogy az EXIF alapján ellenőrizhessük azok valódiságát.

Hasznos tippek:

1. A fotóid szerkesztését végezd legális szoftverrel! Ha nincs pénzed drága szoftverre, használj ingyenes alternatívát, például a GIMP vagy a Paint.NET elég jó alternatíva lehet.

2. Ne használj vízjelet a pályamunkádon!

3. Tartsd tiszteletben mások jogait! Ha mások művéről vagy személyről készítesz képet, akkor arra kérj engedélyt! Lehetőség van bizonyos művek ingyenes felhasználására, ennek járj utána! Különböző “stockphoto” oldalak foglalkoznak a témával, könnyedén találhatsz jogdíjmentes, tetszetős képeket.

4. Készíts plakátot!

Plakátod mérete legalább A4-es legyen! A plakát állhat rajzból, montázsból, fotóból vagy szövegből is.

Hasznos tippek:

1. Tervezd meg, aztán aludj rá egyet! Plakátot, szórólapot készíteni mindig izgalmas feladat. Gondold végig, mi az üzenet, amelyet meg kívánsz fogalmazni!

2. Legyen kulcsmondatod vagy szlogened! Amikor plakátban gondolkodunk, mindig figyelembe kell venni, hogy szűkös keret áll rendelkezésünkre.

3. Figyelj az arányokra! A kép és a szöveg arányai rendkívül fontosak.

4. Tartsd tiszteletben mások jogait! Ha mások művéről vagy személyről készített képet kívánsz felhasználni, akkor arra kérj engedélyt! Lehetőség van bizonyos művek ingyenes felhasználására, ennek járj utána! Különböző “stockphoto” oldalak foglalkoznak a témával, könnyedén találhatsz jogdíjmentes, tetszetős képeket.

5. Mindig válassz olyan színeket, formákat, amelyek felkeltik az érdeklődést! A plakátoknak legalább A4-es méretűnek kell lenniük. Nagyobbat csinálhatsz, de fontos, hogy próbálj meg sablonméretek közül választani.

Nevezési feltételek

A pályázaton való részvétel díjmentes.

A pályázatra nevezhet minden nappali tagozatos diák vagy hallgató, (gimnázium, szakközépiskola, technikum, főiskola, egyetem illetve OKJ képzés) aki elkötelezett a szellemi tulajdonjog-védelem területe iránt és pályázatával a szerzői jogi jogsértések elleni küzdelem részesévé akar válni.

Érvényesen pályázhat az a pályázó, aki vállalkozik a pályázati kiírásban közzétett feladat elvégzésére, és a pályázati kiírás feltételeit magára nézve kötelezőnek fogadja el.

Amennyiben egy pályázó egy kategóriában több pályaművet is szeretne benyújtani vagy több kategóriában is szeretne indulni, akkor kategóriánként, illetve pályaművenként külön-külön jelentkezési lapot kell benyújtania.

Az érvényes pályázat feltétele a pályázati mű kiírásnak megfelelő formátumban való elküldése, illetve a jelentkezési lap hiánytalan kitöltése és eljuttatása a pályázat leadási határidején belül.

A pályázat beküldhető

  • elektronikusan vagy
  • postai úton a következő címre: Hamisítás Elleni Nemzeti Testület Titkársága, Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, 1374 Budapest, Pf. 552. Postai úton való küldés esetén az itt letölthető jelentkezési lapot mellékeld pályaművedhez.

A pályázat leadási határideje: 2012. április 16.

Pályázni csak saját művel lehet! A pályázó kötelezettséget vállal arra, hogy a beadott pályázati munka harmadik személy jogát nem sérti, valamint harmadik személynek nem áll fenn olyan joga, amely a HENT és a JAF a pályázati munkákra vonatkozó jogszerzését akadályozná vagy bármilyen módon korlátozná. Mindezen esetekben a pályázót terheli a felelősség, amelyet a pályázó a jelen pályázati kiírás jelentkezési lapjának aláírásával vállal. Amennyiben a beadott pályamű eredetisége kétséges, a pályázónak kell bizonyítania annak eredetiségét.

A pályázók tudomásul veszik, hogy kizárásra kerül az a pályamű, amely:

  • nem a pályázat tárgyához kapcsolódik
  • amely nem felel meg a pályázati feltételeknek,
  • amelyben a pályázati jelentkezési lap hiányosan vagy nem megfelelően van kitöltve vagy egyáltalán nincsen csatolva a pályázat benyújtásakor
  • amelyet határidőn túl nyújtottak be,
  • amelynek tartalma közerkölcsbe vagy közrendbe ütközik,
  • nem a pályázó munkája,
  • harmadik személy jogait (pl. szerzői jog) sérti.

Az elbírálás menete

A pályaműveket szakmai zsűri bírálja el, amely a HENT  titkárságának munkatársaiból és a JAF tagjaiból áll össze. Különdíjat is osztunk, melynek elbírálásába a civil szférát is bevonjuk: a JAF és a HENT facebook oldalain április 18-22-ig hirdetjük meg a különdíjra esélyes pályaműveket, melyekre szavazhatnak az internetezők.

Facebook oldalaink elérése: HENT facebook,     JAF facebook.

A zsűri – amennyiben nem találja megfelelőnek a beérkezett művek színvonalát – nem köteles a díjak kiosztására. A zsűri döntése ellen kifogásnak nincs helye. A HENT és a JAF fenntartják a jogot a pályázat eredménytelenné nyilvánítására.

Eredményhirdetés és díjátadás: 2012. április 26-án, a Szellemi Tulajdon Világnapján

Az eredményhirdetést követően a nyertesek nevét illetve a nyertes pályaműveket a (HENT) és a (JAF) honlapjain elérhetővé tesszük. A nyerteseket az általuk megadott elérhetőségek valamelyikén értesítjük legkésőbb április 24-ig.

Szerzői és felhasználói jogok

A pályázó a pályázati anyag beküldésével egyidejűleg hozzájárul ahhoz, hogy a HENT és a JAF a beadott pályázati munkákat a szellemi tulajdon védelme érdekében folytatott tudatosságnövelő tevékenysége céljából szabadon felhasználhatják, így többek között nyilvánosságra hozhatják, kiállíthatják, nyomtatott kiadványban többszörözetik és terjeszthetik, azt digitális formában az interneten felhasználhatják.

Adatvédelmi nyilatkozat

A HENT és a JAF minden, a pályázóktól és az internetes felületek felhasználóitól érkező adatot bizalmasan kezel. Soha, semmilyen célból nem értékesíti, nem osztja meg ezen adatokat semmilyen külső féllel és/vagy szervezettel, kivéve a támogató partnerekkel történő kommunikációt a nyertesek esetében.

A pályázó elfogadja, hogy a Járműipari Adatbázis Forgalmazók Szakmai Testülete a szervezettel, jogvédelemmel, pályázati lehetőségekkel kapcsolatos hírleveleket küld havonta. Továbbá elfogadja, hogy a HENT hírleveleit elküldi heti rendszerességgel. A listákról bármikor lejelentkezhet az olvasó a hírlevelek alján elhelyezett linkre kattintva.

Díjak és támogatók