Április végén tette közzé éves jelentését a USTR, amelyben a hamisítással és kalózkodással kapcsolatos trendeket és tényeket tekinti át, valamint az Egyesült Államok kereskedelmi partnereinek szellemitulajdon-védelmi helyzetét értékeli. A 2012. évi Special 301 jelentés elkészítéséhez 77 partnerország jogvédelmi státusát tekintették át, amelyek közül 40 ország esetében találtak hiányosságokat: a kiemelt megfigyelési listára 13, a megfigyelési listára pedig 26 ország került fel.
Magyarország 2010-ben került le a USTR megfigyelési listájáról, amelyen hét éven keresztül szerepelt. A 2010-ben megszerzett pozíciót sikerült 2011-ben és idén is megőriznünk, hiszen az ország idén sem szerepel a listázott kereskedelmi partnerek között.
Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke és a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület elnökhelyettese szerint fontos az ilyen típusú nemzetközi értékeléseken Magyarország jó helyezése, hiszen a tudásalapú gazdaságunkban a külföldi befektetők számára egyre fontosabbak a szellemitulajdon-védelmi aspektusok a piaci körülmények, a befektetési környezet vizsgálata során. A szellemitulajdon-védelmi és jogérvényesítési helyzetkép elkészítésekor összetett szempontokat vesznek figyelembe, amely mind a szabályozás minőségére, a jogsértések elleni fellépésekben közreműködő hatóságok eljárásainak hatékonyságára, mind a lakossági attitűdökre, szokásokra kiterjed.
A jelentésben 13 államot helyeztek az úgynevezett kiemelt megfigyelési listára (Priority Watch List), amelyek megítélésük szerint a szellemitulajdon-védelmi jogsértések, visszaélések tekintetében élen járnak. A kiemelt listán Algéria, Argentína, Chile, India, Indonézia, Izrael, Kanada, Kína, Oroszország, Pakisztán, Thaiföld, Ukrajna és Venezuela szerepel. Ukrajna kivételével ezen államok mindegyike a tavalyi jelentésben is a szellemitulajdon-védelem és jogérvényesítés terén kiemelten súlyos problémákat felmutató államként szerepelt. Ukrajna 2011-ben még a kevésbé súlyos jogvédelmi hiányosságokat mutató országok megfigyelési listáján (Watch List) kapott helyet, de a hamisítás és kalózkodás változatlanul jelentős és növekvő mértékére való tekintettel a USTR indokoltnak látta az átminősítést.
A 2012-es megfigyelési listán (Watch List) 26 állam – köztük négy EU-tagállam – szerepeltetését találta szükségesnek a hivatal. Ezek Bolívia, Brazília, Brunei, Costa Rica, a Dominikai Köztársaság, Ecuador, Egyiptom, Fehéroroszország, Finnország, a Fülöp-szigetek, Görögország, Guatemala, Jamaica, Kolumbia, Kuvait, Libanon, Mexikó, Norvégia, Olaszország, Peru, Románia, Tádzsikisztán, Törökország, Türkmenisztán, Üzbegisztán és Vietnám. A tavaly még szerepeltetett Spanyolország és Malajzia lekerült a listáról. Előbbi a tavaly elfogadott internetes kalózkodás elleni törvényének köszönheti a pozitív változást, míg utóbbi a szerzői jogi törvénye szigorításának és a hatósági fellépés fokozásának eredményeként került ki a listázott államok közül.
A USTR honlapján olvasható közlemény kiemeli, rendkívül fontos, hogy az ország kereskedelmi partnerei hogyan viszonyulnak a szellemitulajdon-jogok védelméhez, hiszen az amerikai kereskedelmi minisztérium a múlt hónapban közölt jelentésében rámutatott, a szellemi tulajdonra épülő gazdasági szektorok az összes amerikai exportáru közel 60 százalékát adják. Ezek a szektorok mintegy 40 millió álláshelyet biztosítanak az országban, amelynek biztonságát szintén veszélyeztetik a vállalkozásoknak kárt okozó jogsértések. A 2012. évi Special 301 Report elektronikusan elérhető a USTR honlapján.