Szemben a 2010-es 103 millióval az uniós vámhatóságok 2011-ben majdnem 115 millió, szellemitulajdon-jogot feltehetően sértő terméket foglaltak le. A lefoglalások száma 2010-hez képest 15 százalékkal nőtt – áll az Európai Bizottság Adóügyi és Vámuniós Főigazgatóságának közleményében. A szellemitulajdon-jogok érvényesítésére irányuló vámügyi intézkedéseket elemző éves jelentés szerint a lefoglalt áruk értéke közel 1,3 milliárd euró volt, ami a 2010-es 1,1 milliárd euróval szemben szintén jelentős növekedést jelent.

A bizottsági jelentés statisztikákat is közöl a szellemi tulajdonhoz fűződő jogokat sértő, az Unió külső határain lefoglalt termékek típusairól, származási helyéről és szállítási módjáról. A vámhatóságok a hamis termékek darabszámát figyelembe véve legnagyobb mértékben gyógyszereket (24%), csomagolóanyagokat (21%) és cigarettákat (18%) állítottak meg. Az esetszámokat vizsgálva megállapítható, hogy a vámhatóságoknak a legtöbb esetben hamis cipők, ruházati termékek és ruházati kiegészítők, valamint hamis elektromos háztartási gépek miatt kellett eljárást indítaniuk. A mindennapi használatra szánt termékek, valamint a fogyasztók egészségére és biztonságára veszélyt jelentő termékek – mint pl. a hamis élelmiszerek, kozmetikai termékek, elektronikai cikkek, játékok, gyógyszerek – az összes lefoglalt cikk 28,6 százalékát tették ki; ez az érték 2010-ben 14,5 százalék volt. 2011-ben tovább növekedett a kisméretű csomagokban, postai küldeményekben talált hamis termékek száma, a megállított ilyen csomagok 36 százaléka gyógyszereket tartalmazott.

A hamis termékek származási helyét illetően továbbra is Kína a fő forrás: a szellemi tulajdonhoz fűződő jogokat sértő cikkek 73 százaléka volt kínai eredetű. Egyes termékkategóriákban más országok maradtak a listavezetők. Törökországból érkezett a legtöbb hamis élelmiszer, Panamából a legtöbb alkoholtartalmú ital, Thaiföldről a legtöbb üdítőital és Hongkongból a legtöbb mobiltelefon.

„A vámszervek jelentik az EU első védvonalát a polgárok biztonságát fenyegető és a legális vállalkozásokat hátrányos helyzetbe hozó hamis termékek ellen” – hangsúlyozta a jelentés kapcsán Algirdas Šemeta, az adóügyért és a vámunióért, valamint a csalás elleni küzdelemért felelős biztos. Mint mondta, a jelentés rámutat a vámhatóságok munkájának intenzitására és fontosságára. A biztos hozzátette, az EU a nemzetközi partnerekkel, az iparági szereplőkkel és a tagállamokkal együttműködve a jövőben is törekedni fog a szellemitulajdon-jogok még hatékonyabb európai védelmére.

A határokon feltartóztatott árukat az esetek 90%-ában egyszerűsített eljárás keretében az áru birtokosának és a jogtulajdonosnak a beleegyezésévelmegsemmisítették, vagy a jogsértés megállapítása érdekében a jogtulajdonosok bírósági eljárást kezdeményeztek.