Ez sorozatban a tizedik év, amikor a piac csökkenést mutat; immáron a 2000. évben elért csúcsnak nagyjából ötödét teszi ki az iparág teljes forgalma Magyarországon. A drasztikusan fogyó bevételek számos kiadó felszámolását, nemzetközi cégek kivonulását, munkahelyek százainak megszűnését hozták az elmúlt években – olvasható a MAHASZ közleményében.

A fizikai eladások szerepét eddig még nem tudta átvenni az internetes értékesítés, de ebben az utóbbi évben komoly fordulat állt be. Immár Magyarországon is reális áron érhetők el a letöltéses vagy előfizetéses online zenei szolgáltatások.

A magyar lakosságra ettől függetlenül viszont továbbra sem jellemző a zenéért való erős fizetési hajlandóság; az előadók népszerűsége, a zenefogyasztás tömeges mértéke továbbra sem generálja a kellő bevételt, amely az újabb hangfelvételek megszületésébe történő befektetést, a jövőbeni zenei alkotások születését biztosíthatná.

A folyamatok irányának megváltozását, a digitális értékesítés megerősítését, a jövőbeni alkotások létrejöttét, a tehetséges zenei alkotók megélhetését igyekszik előmozdítani a ProArt Szövetség a Szerzői Jogokért kampánya, a Fair Play. Célja, hogy felhívja a figyelmet a zenészi, alkotói, előadói munka elismerésének kérdésére, és összekovácsolja a zenészeket a zenefogyasztó “fairplayerekkel”. Azokkal a fiatalokkal, akik magukénak érzik az ügyet, akik maguk is tudják, látják, érzik, hogy a zenészek csak akkor tudnak további dalokat írni és előadni, ha az alkotó munkájukért ellenszolgáltatást is kapnak.

A zeneipar egészséges fejlődésének kulcsa, a legális forrásokból származó zene – online zeneboltok, streaming szolgáltatások, CD-k, koncertek, fesztiválok – fogyasztása hozzájárul ahhoz, hogy újabbnál újabb dalok szülessenek, szerzők és előadók tűnjenek fel.

A hazai zeneipar meghatározó elemei a könnyűzenei fesztiválok, így a kampányban is kiemelt szerep jut ezeknek. A Volt, a Balaton Sound és a Sziget fesztiválokon megjelennek a FairPlay aktivistái, a szerencsés fesztiválozók pedig visszanyerhetik a belépőjegyük árát. Semmi más teendő nincs, mint regisztrálni a Fair Play weboldalán.

Forrás: MAHASZ közlemény, Nógrád Megyei Hírlap, nol.hu