A hatóságokat a szerzői jogi jogsértések elleni fellépésre alakult nonprofit szervezet, a GVU riadóztatta, miután a szóban forgó 1load.net oldalon található linkek összesen több mint 100 ezer játékhoz, e-könyvhöz, filmhez, sorozathoz, dalhoz, pornófelvételhez és egyéb programokhoz engedtek hozzáférést jogosulatlanul. A rendőrök Lipcsében és a türingiai Altenburgban átkutatták az oldal két üzemeltetőjének lakását, akik ellen üzletszerűen elkövetett szerzői jogok megsértése miatt folyik a büntetőeljárás.

Az 1load.net hat éven át működött, a következő módon: a látogatóinak – tematizálássál és keresési funkciókkal segítve – biztosított letöltési linkeket, amelyeken keresztül egy kattintással juttatta őket olyan fájlmegosztó oldalakra, leggyakrabban pl. az uploaded.net vagy a cloudzer.net oldalaira, amelyek a tartalmak ingyenes letöltését teszik lehetővé.

A 1load.net-hez hasonló fájlcserélő oldalak működtetői általában úgy próbálják titokban tartani kilétüket, hogy anonimizáló webes szolgáltatásokon keresztül regisztrálják doménjeiket. A nyomozók számára gyakran fontos támpont a hirdetési szolgáltatókkal való üzleti kapcsolatok feltárása. Jelen esetben valószínűsíthetően éppen egy olyan szolgáltatóval álltak kapcsolatban az oldal működtetői, amely már az ugyancsak illegális kino.to portálnak is közvetített reklámokat. A kino.to-nak egyébként működésének legaktívabb korszakában naponta 200 ezer látogatója is volt, adminja pedig a honlap működtetésével mintegy havi 50 ezer eurós összeget is megkeresett. Az ilyen típusú oldalaknak ugyanis a legnagyobb bevételi forrása éppen a reklámbevételekből származik. A kino.to esetében az üzemeltetőkre letöltendő büntetést szabtak ki.

Annak visszaszorítására, hogy az illegális tevékenységet folytató oldalak a legálisan működő cégek hirdetéseiből profitáljanak, a legnagyobb szolgáltató cégek, mint a Microsoft, a Google, az Adtegrity, az AOL, a SpotXchange és a Yahoo szövetségre léptek. Amennyiben az internethasználók ilyen oldalakon hirdetésekre bukkannak, jelenthetik azokat, ha pedig a szolgáltatók azt állapítják meg, hogy a panasz megalapozott, akkor leállítják az ezen jogsértő oldalakon való hirdetés-megjelenítéseket.