A NAV a hamisítványok, valamint a jogdíj megfizetése nélkül forgalmazott termékek (CD-k, DVD-k, pendrive-ok, mobil és egyéb eszközökhöz memóriakártyák) kiszűrése érdekében nagyszabású akciósorozatot hajtott végre október első hetében Budapesten és Pest megye területén, mivel az ilyen termékeket forgalmazó kereskedelmi egységekkel szemben súlyos versenyhátrányba kerülnek a legális, jogkövető magatartást tanúsító vállalkozások, továbbá az illegális beszerzés miatt adóbevételektől esik el a központi költségvetés.

A pénzügyőrök és a revizorok az ellenőrzéseket meghatározott helyszíneken, összehangoltan hajtották végre, illetve webáruházakon keresztül értékesített termékeket is vizsgáltak.

Az akció során a 321 darab ellenőrzésből 55 alkalommal tapasztaltak jogsértést. 31 esetben szerzői jogokhoz kapcsolódó szabálysértést állapítottak meg, illetve két esetben bűncselekmény elkövetésének gyanúja merült fel. A vizsgálatok alkalmával várhatóan kiszabásra kerülő bírság 4.740.000 Ft.

A NAV – figyelemmel az akció eredményességére – a továbbiakban is kiemelten ellenőrizni fogja a különféle adathordozók kereskedelmét, a tapasztalt jogsértések megakadályozása érdekében.