A tavalyi évi statisztikák szerint Lengyelországban az internethasználók közül minden legális tartalomfogyasztóra két illegális forrásból szerzői joggal védett tartalmat fogyasztó jut.
A televíziós műsorszolgáltatók érdekképviseleti szervezete, a lengyel Sygnal vezetője szerint az illegális tartalmat fogyasztók nagy része nem is tudhatott arról, hogy jogsértést követ el, mivel az ilyen tartalmakat kínáló oldalak üzemeltetése egyre profibb alapon működik. A szakértők szerint az illegális tartalmat kínáló oldalakkal évente sok tízmillió zlotyt keresnek a jogsértők, és vesznek ki a jogtulajdonosok zsebéből. A szakember ugyanakkor nem ért azzal az érvvel egyet, miszerint sokan azért veszik igénybe az illegális forrásokat, mert számukra megfizethetetlenek lennének a legális oldalak díjai Lengyelországban.
Közben a jogsértő tartalmakat kínáló oldalak egyre gyarapodnak, számuk tavaly csak a harmadik negyedévben 52-vel nőtt. A hasonló oldalak fennmaradását ráadásul az is megkönnyíti, hogy üzemeltetőik közül csak kevesen kerülnek bíróság elé, és ha felelősségre is vonják őket, akkor csak csekély összegű pénzbüntetést szabnak ki rájuk.