Erre hívta fel a figyelmet az Egyesült Államokban működő Zeneműkiadók Szövetsége (National Music Publishers Association, N.M.P.A.), ami több ezer kiadót képvisel. Internetes sajtótájékoztatójukban rámutattak, hogy ezek a weboldalak úgy tesznek közzé dalszövegeket (bármiféle engedély nélkül), hogy közben hirdetnek is az oldalon. A látogatottságuk hatalmas: minden nap ötmillió Google-keresés indul dalszövegekre, ezeknek a fele pedig ezekre az engedély nélküli oldalakra vezet, számol be a jelenségről a nytimes.com.

David Israelite, a szövetség vezetője elmondta: a szervezet jogi úton próbálja meg eltávolíttatni a dalszövegeket az általa “50 legnagyobb jogsértőnek” nevezett oldalról.  Ezeknek a weboldalaknak a listáját a Georgia-i Egyetem kutatója, David Lowery állította össze egy algoritmus alkalmazásával, amely kéthetente ugyanazoknak az ismert daloknak a szövegeire keresett rá. Lowery, aki leginkább a Camper Van Beethoven és a Cracker nevű alternatív rockegyüttesek énekeseként ismert, a digitális kor zenészeinek jogait szeretné védelmezni. Mint mondja, “ezek az oldalak nem tisztelik a törvényt és hasznot húznak a dalszövegírók munkájából, az N.M.P.A. pedig nem fogja ezt tovább tűrni”. Hozzátette, hogy “a kampány nem a személyes blogokat, rajongói oldalakat és azokat a nagy számban megtalálható honlapokat támadja, akik legálisan teszik közzé a dalszövegeket. Az N.M.P.A. azt az 50 oldalt veszi célba, amelyek súlyos jogszabálysértést követnek el, ami nagy hatással van a dalszövegírók megélhetésére.”

Lowery listáján az első helyezett a Rap Genius nevű szájt, ami rapszövegek értelmezésével foglalkozik. Ez azért is meglepő, mert bloggerek és újságírók egyaránt szeretik idézni a rajta olvasottakat.

A szövetség közleményére válaszként Ilan Zechory, a Rap Genius egyik alapítója egy e-mailben válaszolt. Szerinte azok az oldalak, amiket az N.M.P.A. említ, csak a szöveget jelenítik meg, a Rap Genius viszont sorról sorra értelmezi őket a látogatók bevonásával, amitől az oldal egy “interaktív, rezonáló műalkotássá válik, amit önkéntes szakértők közössége hoz létre.” Zechory nem válaszolt arra a kérdésre, hogy kértek-e bármilyen engedélyt a dalszövegek felhasználásához, azt jelezte csupán, hogy szívesen megvitatja a dalszerzőknek a Rap Genius működésébe való bekapcsolódásával és az abból származó előnyeikkel kapcsolatos kérdéseket.

David Israelite, a szövetség vezetője azt mondja, hogy eddig sikeresek voltak a dalszövegeket engedély nélkül felhasználók ellen indított akcióik – a jogsértők vagy megszerezték a tevékenységükhöz szükséges engedélyeket, vagy befejezték a jogsértő tevékenységet.