A premier előtti vetítéseken már az sem szokatlan az Egyesült Államokban, hogy a mozik alkalmazottai éjjellátó készülékekkel felszerelkezve, nagy gonddal figyelnek meg minden nézőt, ha szükséges, telefonokat vagy más, felvétel készítésére alkalmas eszközöket kérnek leadni.

Sokaknak ugyan ez a gyakorlat nem tetszik, vitathatatlan, hogy kamerás kalózvideók egyre ritkábban bukkannak fel. Talán ezen a sikeren felbuzdulva frissítette az MPAA a “Legjobb gyakorlatok a filmlopások megelőzésére” című tájékoztatóját, amit a filmszínházak számára állított össze, hirdetve a zéró toleranciát, számol be a torrentfreak.com.

A tájékoztatóban a szervezet leírja, hogy a kamerás kalózkodás még mindig súlyos problémának tekinthető (a kalózvideók 90%-a ilyen módszerrel készül) és egyúttal azt javasolja a mozik tulajdonosainak, hogy tiltsák meg az olyan eszközök használatát a vetítőtermekben, amelyekkel kép- és hangfelvétel, vagy akár fénykép készíthető.

Javasolják továbbá azt is, hogy a mozi alkalmazottjai azonnal tegyenek intézkedéseket, ha ilyen cselekményt látnak. Ajánlásuk szerint az illetékes hatóságot kell kihívni, ha pedig ők nem érkeznek meg húsz percen belül, akkor az elkövetőket fel kell szólítani a tevékenység befejezésére, kikísérni a teremből és felírni a személyes adataikat. Természetesen külön kiemelik, hogy erőszak nem alkalmazható, még hozzájuk érni sem szabad. Ezek után a hatóságok feladata, hogy döntsenek a jogsértés megítéléséről és következményeiről.

Az MPAA arra is figyelmeztet, hogy az illegális felvételeket készítők általában nagyon találékonyak, ha a felvevő szerkezet elrejtéséről van szó. Lehet az álca egy ráterített kabát vagy egy kalap is, de előfordulhatnak direkt erre a célra tervezett, rejtett eszközök is, mint például szemüvegkeretbe, vagy éppen üdítős palack kupakjába rejtett kamerák.

Fontos szerintük arra is odafigyelni, hogy maguk az alkalmazottak kit visznek be a vetítésre, sokszor előfordul ugyanis, hogy egy “barát” látogatja meg őket munka közben, aki rájuk hivatkozva a vetítésre, vagy a vetítőfülkébe is bemehet. A megfigyelés alól pedig az ilyen és ehhez hasonló cselekmények megakadályozásával megbízott cégek alkalmazottai sem lehetnek kivételek, mert előfordulhat, hogy sokan közülük azért jelentkeznek erre a munkára, hogy később visszaélhessenek a helyzetükkel.

Fontos a tájékoztatás is: a moziknak azt ajánlják, hogy tegyenek ki figyelmeztető táblákat a termekben és azokon kívül is az illegális felvételkészítés lehetséges következményeiről és a megelőzésére szolgáló ellenőrző intézkedésekről.

A mozik alkalmazottai pedig azért lehetnek motiváltak, mert az MPAA 500 dollárral jutalmazza őket minden leleplezett illegális felvételt készítő személy után a Take Action! (Lendülj akcióba!) program keretén belül.