Beszámolójában a chinadaily.com.cn Csai Haitao-t, a Szellemitulajdon-jogi Jogsértések és Hamisítás Elleni Nemzeti Hivatal igazgatóhelyettesét idézi: “A következő lépésben olyan területekre figyelünk majd, ahol a jogsértések jelentős számban fordulnak elő és kiemelt figyelemben részesítjük az online kereskedelmet, valamint az illegális másolatokat is. Elsősorban a határokon átívelő, hamisítványokkal üzletelő hálózatokat számoljuk majd fel.”

Hozzátette, hogy a többek közt ruházati cikkekre, gyógyszerekre, élelmiszerekre, szoftverekre és szórakoztatásra épülő hamisítóipar már nem is a keleti, hanem a kevésbé fejlett központi és nyugati területeken, illetve a külvárosokban virágzik, miközben az online értékesítés vált a hamis és jogsértő termékek fő helyszínévé az internetes vásárlás fellendülésével egyidejűleg. Csai elmondta, hogy az itt kereskedő hamisítók módszerei is egyre kifinomultabbá válnak. Különösen a hamis gyógyszerek eladásai nőttek az utóbbi időben, Csai pedig ígéretet tett, hogy az e-kereskedelmi felületekkel együttműködve csökkenteni fogják az illegális tevékenységeket.

A taobao.com, Kína legnagyobb vásárlási felülete megállapodást írt alá a washingtoni székhelyű, nonprofit Nemzetközi Hamisításellenes Koalícióval, amelyben a hamis termékek előállításának és kereskedelmének visszaszorítására. A megállapodás értelmében az elérhető technológiák segítségével igyekeznek majd hatékonyabban azonosítani és bejelenteni az interneten árult hamis termékeket és oktatóanyagokat is összeállítanak az online felületeken kereskedők és vásárlók részére.

Januártól szeptemberig Kína 234 ezer büntetőeljárást indított a szerzői jogok megsértése és hamisítás miatt. Az érintett áruk összértéke 2.24 milliárd jüan (86 és fél milliárd forint) volt a Kereskedelmi Minisztérium szerint.

Csai elmondása szerint a kínai Államtanács kiadott egy értesítést, amely alapján a hamisítással és szellemitulajdon-jogi jogsértésekkel kapcsolatos ügyek iratai nyilvánosnak minősülnek. Ezek alapján feketelistát állítanak össze, a fogyasztók és a kereskedők pedig megtagadhatják az üzletkötést az ezen szereplő személyekkel vagy vállalkozásokkal.

Jao Csian, a Kereskedelmi Minisztérium szóvivője szerint a pénzbírságok és a bizonyítási teher megfordításának bevezetése a védjegybitorlási eljárásokban áttörést jelent majd a szellemitulajdon-védelemben. Emellett a kártérítési plafont is 3 millió jüanra (107 millió forint) emelkedik.

Kína néhány éve kezdett nagyobb figyelmet fordítani a szellemi tulajdon védelmére és a hamisításellenes harcra.