A 16 és 64 év közöttieknél tízből hatan vallották be, hogy illegálisan töltenek le tartalmakat az internetről, olvasható az sg.news.yahoo.com-on.

A felmérés tavaly novemberben készült Szingapúrban és jól mutatja a jogsértések számának nagyságát.

Két évvel ezelőtt a Hangfelvétel-kiadók Nemzetközi Szövetsége (IFPI) nyilvánosságra hozta digitális zenei jelentését, amely szerint a szingapúri internetezők 45-50 százaléka látogatott már meg illegális oldalakat 2012 elején..

Anna Meadows, a Sycamore Singapore igazgatója szerint az ingyenes hozzáférés a fő ok, ami miatt az internetezők jogsértéseket követnek el.

További okként említendő még a jogsértő tartalmak könnyű elérhetősége, a korlátok és az elrettentő eszközök hiánya, amelyek segítenének a jogsértők megállításában vezettek ahhoz, hogy a kalózkodás társadalmi normává vált.

Az ilyen jogsértések  megjelenése nagyon rossz hatással volt a televíziós, filmes és zenei üzletágakra Szingapúrban, mondják az ipar szereplői. “2012 óta Szingapúrban szinte már nincs is zeneipar”, jelentette ki Ang Kwee, az AFPI regionális igazgatója.

Elmondása szerint a 90 millió szingapúri dolláros ipar drasztikus mértékben 20 milliósra esett vissza 2012-re. Hozzátette, hogy a legális zenei platformok, például a Deezer vagy a Spotify sem képes megállítani a jogsértéseket, hiába szolgáltatnak tartalmakat ingyen és legálisan.

A jelentés szerint az oldalak blokkolása a legjobb módja a jogsértések visszaszorításának. A módszert a válaszadók 38%-a tartotta hatékonynak, akiknek 10 opció közül kellett választaniuk. Második „helyezett” lett az az információ, miszerint a letöltésekkel megnő a vírusfertőzések vagy rosszindulatú programok megjelenésének esélye. Ezt a válaszadók 16%-a tartotta elrettentőnek.

2013 októberében a kormány bejelentette, hogy elgondolkodik a szerzői jogokat megsértő oldalak letiltásának lehetőségén. A kormány szintén célul tűzte ki, hogy a közoktatásba is bevigye a jogsértésekkel kapcsolatos oktatást és népszerűsítse a legális megoldásokat.