A Hamisítás és Internetes Szerzői Jogi Jogsértések Elleni Koalíció (Coalition against Counterfeiting and Piracy) nevű szervezet azzal a kéréssel kereste a vezető váltás kapcsán újra a belügyekért felelős szervezeti egységét (Department of Homeland Security, DHS), hogy továbbra is fektessenek kiemelkedő hangsúlyt a fogyasztóvédelmi kérdésekre. A Koalíció kiemelte, hogy milyen eredményesek voltak a korábbi, az Egyesült Államok Bevándorlási és Vámhivatalának (Immigrations and Customs Enforcement, ICE) bevonásával, a Nemzeti Szellemi Tulajdonjogi Koordinációs Központon (National IPR Center: Operation in Our Sites, OiOS) keresztül megvalósult kormányzati fellépések az interneten elkövetett szerzői jogi jogsértők ellen – írja honlapján az Egyesült Államok Kereskedelmi Kamarájának Globális Szerzői Jogvédő Központja (Global Intellectual Property Center, U.S. Chamber of Commerce, GIPC).

Emlékeztetnek arra, hogy a hamisított és engedély nélküli gyógyszereket, fogyasztási cikkeket, elektronikai cikkeket és lábbeliket áruló honlapok, valamint a szerzői jog által védett tartalmakat illegálisan terjesztő oldalak 40 millió ember munkahelyét veszélyeztetik az Egyesült Államokban. Az ilyen oldalak adatvédelmi szempontból is veszélyt jelenthetek a fogyasztókra nézve, hiszen észrevétlenül megszerezhetik személyes és bankszámla adataikat – azon felül, hogy látszólag ártalmatlan, de valójában veszélyes termékeket adhatnak el nekik, különösen hamisított gyógyszereket és fogyasztási cikkeket.

A GIPC felhívta arra is a figyelmet, hogy az interneten keresztül elkövetett szerzői jogi jogsértések száma egyre nő. A Koalíció így egyre bővül, de az új tagok munkáján kívül továbbra is számítanak a kormányzati szinten történő együttműködésre, az új vezető égisze alatt is a szerzői jogok megsértői elleni harcban.

A Nemzeti Szellemi Tulajdonjogi Koordinációs Központ és az ”Operation Our Sites” program keretében eddig 2713 jogsértő weboldalt sikerült blokkolni, de a GIPC szerint a szerzői jogok megsértése (főleg az interneten) még mindig kiemelkedő veszélyt jelent az amerikai gazdaságra és nemzetbiztonságra is. A Koalíció ezért arra kéri Jeh Johnsont, hogy az összes rendelkezésére álló eszközzel folytassa az eddigi sikeres küzdelmet.